Hárman nyerték el idén a Joseph Cours-ösztöndíjat

2022.11.25.
Hárman nyerték el idén a Joseph Cours-ösztöndíjat
Az ELTE Tudományos Tanácsa 2022-ben Balassa Kinga, Csikós-Kiss Vivien és Nagy Zoltán Attila doktoranduszoknak ítélte oda a fiatal biokémikusoknak és genetikusoknak adható egyetemi támogatást.

Joseph Cours amerikai professzor 2016 őszén 4000 dolláros adományt juttatott el az ELTE-re, miután idelátogatott. A Tudományos Tanács – mint az Egyetem kutatási-fejlesztési-innovációs stratégiájának kialakításáért és megvalósításáért felelős testület – a tudományos tevékenység ösztönzése, a fiatal kutatók támogatása és kiemelkedő tudományos teljesítmények elismerése érdekében az adományból 2017-ben hirdetett először pályázatot a biokémia és genetika területén tevékenykedőknek. 

Idén a színvonalas pályaművekből a bírálóbizottság a jelentkezők publikációs tevékenységét, tudományos előéletét és doktori képzéshez kapcsolódó eredményeit vizsgálva Balassa Kingát, Csikós-Kiss Vivient és Nagy Zoltán Attilát ítélte nyertesnek. A három doktorandusz 2022. november 25-én "A tudományos kutatás napja az ELTE-n" rendezvényen vette át az ösztöndíjat Borhy László rektortól.

Balassa Kinga, az ELTE Biológia Doktori Iskola Kísérletes növénybiológia program doktorjelölte a kukoricanövények csíkosmozaik-vírusfertőzésének enyhítésén dolgozik RNS-alapú kezelőszer alkalmazásával. Az RNS-interferencia rendszerszintű génexpressziós változásait abiotikus és biotikus stresszor jelenlétében vizsgálva bizonyította, hogy az exogén eredetű siRNS-kezelés hatékonyan járul hozzá a csemegekukorica MDMV-fertőzés elleni védekezéséhez. A kezelés nemcsak csökkentette a vírusmennyiséget, de elősegítette a növények hosszabb távú, szignifikánsan jobb élettani állapotát is.

Csikós-Kiss Vivien az ELTE Biológia Doktori Iskola Idegtudomány és humánbiológia szakirány PhD-hallgatója. Kísérletsorozatában a központi idegrendszer legfőbb rezidens immunsejtjei közé tartozó mikrogliasejtek szerepét vizsgálta az agyban lezajló anyai adaptációs folyamatban. A mikroglia a várandós és frissen szült nőstények agyában végbemenő neuroplaszticitás változásokban játszik szerepet, hiánya laktációs zavarokhoz vezethet a prolaktin felszabadulás gátlásán keresztül. A fiatal kutató eredményei alapján feltételezhető, hogy a mikrogliasejtek szükségesek lehetnek a tejtermelésért felelős prolaktin felszabadulásához, de nem vesznek részt az anyai viselkedés fenntartásában.

Nagy Zoltán Attila az ELTE Biológia Doktori Iskola Szerkezeti Biokémia programjának doktorandusza. A fehérjebontó enzimek (proteázok) és az ezeket gátló fehérjemolekulák (inhibitorok) kölcsönhatását vizsgálja, elsősorban az ecotin nevű fehérjével foglalkozik. Munkája során kimutatta, hogy az ecotin a komplementrendszer (KR) gátlásán keresztül megvédheti a mikrobát a KR támadásától, emellett feltárta az ecotin két kötőhelyének jelentőségét is a MASP-enzimek gátlásában. Eredményeit már rangos szaklapok közölték.

A pályázat nyertesei 11 hónapon át havi 50e Ft-os ösztöndíjat kapnak, az ösztöndíjas időszakban elért eredményeikről Q1 kategóriájú publikációban kell beszámolniuk.

Korábbi nyertesek: 2017: Gógl Gergő Zsolt, 2018: Szikora Bence, 2019: Lukácsi Szilvia Zsófia, Erdős Gábor Dániel, 2020: Nagy-Baló Zsuzsa, Kovács Zoltán, 2021: Jezsó Bálint, Marx Anita.