Idén is támogatja az ELTE-s kutatókat az EKA

2023.11.22.
Idén is támogatja az ELTE-s kutatókat az EKA
Az Egyetemi Kiválósági Alap 289 millió forint odaítéléséről határozott, egy-egy új PPK-s és TTK-s fiatal kutatócsoport alakulhat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2022-ben hozta létre az Egyetemi Kiválósági Alapot (EKA), a nemzetközi egyetemi versenyben való szereplés mérhető erősítése érdekében, elsősorban a globális és tematikus rangsorokban történő jelentős előrelépést és az Egyetem nemzetközi tudományos beágyazottságának, hírnevének növelését tűzve ki célul.

2023-ban október 15-ig lehetett pályázatokat benyújtani hét különböző kategóriában. Az EKA Operatív Bizottsága végül 289 millió forint odaítéléséről határozott.

Az első, kiváló publikációs kategóriában idén D1, bizonyos tudományterületeken Q1 presztízsű folyóiratban megjelent cikkekkel lehetett pályázni, az ELTE-s társszerzők össz-százalékát minden cikk esetében 100%-nak véve minimum 200%-kal, vagyis minimum 2 teljes publikációnak megfelelő százalékponttal. 36 érvényes pályázat érkezett, a díjazottak bruttó 700 000 Ft illetménykiegészítést kapnak.

Az európai uniós (Horizon Europe) pályázatok beadásának honorálására létrehozott kategóriában 11 pályázat felelt meg a kritériumoknak, további 10 pedig feltételesen kapott támogatást, mivel még nem zárult le azok EU-s bírálati szakasza. A támogatás akkor utalható ki, ha a benyújtott EU-s pályázat pozitív elbírálásban részesül, vagy bejut a bírálati folyamat 2. körébe (HE I. pillér pályázatai), vagy az egykörös bírálattal rendelkező pályázatok esetén az elért/maximális pontszám arány legalább 0,75 (75%), valamint a potenciálisan az ELTE-re érkező összeg legalább 300 000 euró. Amennyiben minden pályázat megfelel majd ennek, a kategóriában 23.7 millió forintot kapnak az EU-s pályázaton induló ELTE-s kutatók.

A legnagyobb forrást mozgósító kategóriában idén egy új PPK-s és egy új TTK-s fiatal kutatócsoport indítását tudta támogatni az EKA: Nagy Tamás (PPK) ELTE Stress and Emotions Lab pályázatát, valamint Kovács Tibor (TTK) ELTE Drosophila Ageing and Neurodegeneration Group pályázatát.

A két csoport három év alatt összesen 125 millió forinthoz férhet hozzá,

amennyiben folyamatosan elérik a vállalt célokat.

Bővebben a kutatócsoportokról

Az ELTE Stressz és Érzelmek kutatócsoport célja, hogy feltárja a felfokozott élettani állapotok, például az akut fiziológiai stressz és az emberi viselkedés, kogníció, percepció és érzelmek közötti összefüggéseket. Projektjeikben kísérleti módszerek segítségével vizsgálják a fiziológiai arousal hatását laboratóriumi és mindennapi helyzetekben. Az elvégzett kutatások hatására azt remélik, hogy jobban megértik majd az emberi elme testi beágyazottságát, ami hozzájárulhat a tudatról alkotott modelljeink fejlesztéséhez.

Az ELTE Drosophila Öregedési és Neurodegenerációs Kutatócsoport fő célja új szabályozási pontok felfedezése, amelyekkel javítható az időskori életminőség és megakadályozhatóvá válhat számos neurodegeneratív betegség kialakulása. Az autofágia egy sejtvédő lebontó folyamat, amely során a sejtek megszabadulnak káros alkotóiktól (így a betegségek okozóitól is), miközben energiához és felépítő folyamatokhoz fontos építőköveket nyernek. Az eddig ismert autofágia aktiválószerek azonban nem eléggé specifikusak, így számos káros mellékhatást okozhatnak. Új szabályozási pontok feltárására van szükség, amelyek segítségével specifikusan aktiválhatóvá válhatnak a sejtek túlélését segítő autofág lebontási lépések. Ezen új szabályozási pontokra a későbbiekben gyógyszerjelölt kismolekulák is tervezhetőek, megakadályozva az időskori demencia vagy neurodegeneratív betegségek kialakulását.

Az EKA 4. kategóriájának köszönhetően a BTK-ra Ragnar Andreas Audunson, az Oslo Metropolitan University könyvtár- és információtudományi professzora, a TTK-ra pedig Daniel Laria, a University of Buenos Aires kémikusa érkezhet vendégkutatóként egy-egy félévre.

A nemzetközi mesterszak képzési tervének elkészítését és a szak elindítását díjazó 5. kategóriában a Mihucz Viktor (TTK) által benyújtott pályázat kapott támogatást a CHARM-EU partneregyetemekkel közös Environmental Health nemzetközi mesterszakra.

A nemzetközi konferenciaszervezési kategóriában nyáron már 7 konferencia nyert 10.5 milliós támogatást, most újabb 6 pályázat részesült közel 8 milliós támogatásban.

Az innovációs kategóriában, amelynek célja olyan projektek támogatása, amelyek hozzájárulnak a kutatási eredmények és a hasznosítható produktum közötti „hézag” áthidalásához, a találmányok vagy más szellemi alkotások hasznosíthatóságához, 6 pályázat összesen 75 milliós támogatást kapott.

Az összes díjazott listája itt található.

A cikk 2023. december 1-én kiegészült az EKA OB november 30-i ülésén hozott támogató döntésekkel.