Ígéretes ELTE-s innovációk

2018.05.18.
Ígéretes ELTE-s innovációk
A lebomló virágcserép, a borok eltarthatóságát növelő dugó és a komposztálható csomagolóanyag ötletgazdái nyerték a 2018-as ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatot. A versenyre ezúttal tizennyolc pályamű érkezett be, melyek közül tíz jutott a második fordulóba.

A résztvevők felkészítését két forduló között és az ötletek továbbfejlesztését a pályázatot kiíró Innovációs Központ célzottan segítette: a 2018. március 27-i szakmai workshopon a Start it @K&H inkubátor szakértői nyújtottak hasznos információkat az üzleti tervezés és modellkészítés, illetve pitch-elés és prezentálás területéről, emellett minden csapat mellé mentort is állítottak, aki személyre szabottan segítette a munkát.

A pályázat eredményéről és a helyezettekről a szakmai zsűri a 2018. május 8-án megtartott szóbeli fordulót követően hozott döntést: három pályaművet anyagi támogatással jutalmaztak és két különdíjat is kiosztottak.

Az első helyen Kari András (ELTE TTK) végzett télelmiszeripari hulladékból készült, tejsav alapú, biológiailag lebomló virágcserepével.  A hulladékgazdálkodás optimalizálása révén

a fenntarthatósághoz és a környezettudatossághoz hozzájáruló ötletben a zsűri egyöntetűen nagy lehetőséget látott.

A második díjat Kapuvári András (ELTE PPK) kapta, aki a borok eltárolhatóságát növelő, multifunkciós dugót tervezett. A harmadik helyezett, Csizmár Mihály komposztálható szerkezeti és csomagolóanyagok gyártását célozta meg mezőgazdasági hulladékokból, gombamicélium felhasználásával.

A Start it @K&H különdíját Engyel Márton (ELTE PPK) és csapata nyerte el multinacionális környezetben kifejlesztett, munkahelyi elégedettséget mérő módszerével. A különdíj részeként a Start it @K&H  biztosítja a csapatnak a részvételt egy inkubációs program kiválasztási folyamatának döntőjében, illetve vállalja szakmai felkészítésüket is. Az S4-IT Kft. által felajánlott pénzjutalommal járó különdíjat Orbán Ágota (ELTE PPK) kapta gyermekek és diákok szomatikus panaszainak monitorozását és csökkentését  lehetővé tevő applikációjáért.

A hallgatói innovációk a nagyközönség előtt az ELTE Innovációs Napján mutatkoznak be 2018 őszén. Beszámolónk a 2017-es Innovációs Napról itt olvasható