Ismét ELTE-s nyerte meg a FameLab hazai fordulóját

2021.09.24.
Ismét ELTE-s nyerte meg a FameLab hazai fordulóját
Idén tizenhárom fiatal kutató mutathatta be háromperces előadását a zsűrinek és a közönségnek a tudománykommunikációs verseny országos válogatóján. A győztes Radványi Ádám, a TTK evolúcióbiológus doktorandusza lett, ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn Nagy-Britanniában.

A FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye, amelynek magyarországi fordulóját a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia szervezi. A verseny célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait, akik érdekesen, a laikusok számára is érthetően mutatják be tudományos eredményeiket. 2007 óta több mint 10 000 fiatal kutató vett részt a programban világszerte.

A versenyre 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezhetnek. A résztvevőknek három perc áll rendelkezésükre, hogy kutatási témájukat ismertessék. Idén a járványveszély miatt a zsűri a jelentkezők videói alapján választotta ki a 13 döntőst, akik személyesen is bizonyíthatták előadói tehetségüket.

Az idei versenyt Radványi Ádám elméleti evolúcióbiológus, az ELTE Természettudományi Karának doktorandusza nyerte meg. Ő képviselheti Magyarországot a FameLab idei, nemzetközi döntőjén Nagy-Britanniában. A második helyezett Pásztor Kata, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Biológiatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a közönségdíjas pedig Dörner Csenge, a Budapesti Corvinus Egyetem ötödéves pénzügytan hallgatója lett.

A FameLab verseny nagy népszerűségnek örvend Magyarországon, az ELTE fiatal kutatói közül is többen indulnak rajta minden évben.

2020-ban Vékony Kata, az Etológia Tanszék doktorandusza nyerte meg a hazai fordulót a kutyák társadalmi hierarchiáját bemutató előadásával, 2019-ben Reéb Zsófia végzős biológushallgató a második helyet szerezte meg, 2018-ban Kis-Tóth Ágnes, az Atomfizikai Tanszék doktorandusza lett első a fekete lyukakról és láthatatlan kisbabákról szóló előadásával.

A 13 döntős között több jelenlegi vagy végzett ELTE-s volt, bemutatkozásukat az alábbi linken tekintheti meg.

Forrás: MTA
Fotó: Szigeti Tamás / mta.hu