Javaslatok a gördülékeny vizsgáztatáshoz

2023.01.05.
Javaslatok a gördülékeny vizsgáztatáshoz
Az e-learning ügyfélszolgálat által összeállított javaslatok, tanácsok a betöltési hibák, a rendszer elakadások elkerülésére.

A túlterhelt időszakokban (évkezdések, vizsgaidőszakok) előfordulhatnak betöltési, vagy szinkronizációs hibák a Canvas-rendszerben. Nagyobb lészámú hallgatói csoportok együttes bejelentkezése megnövelheti a tesztek betöltési idejét és lelassíthatja a rendszer működését. Jellemző probléma ilyenkor a vizsgaidő lerövidülése és a tesztek hiányos beadása, vagy el nem mentése. Ilyen esetekben oktatói és rendszergazdai oldalról is egyaránt nehéz igazságot tenni, hiszen változó lehet, kiknek milyen minőségben működött a rendszer, illetve sokszor a naplózásokból sem állapítható meg, hogy valóban rendszerhibáról volt-e szó, vagy csak hálózati problémáról. 

A gördülékeny és zökkenőmentes vizsgák érdekében ezért a következőket tanácsolnánk oktatóinknak:

  • A hallgatók figyelmét érdemes felhívni, hogy ne pont a vizsga kezdési időpontjában jelentkezzenek be, hanem korábban lépjenek be a rendszerbe (ahogy egy ajtón sem tudnának egyszerre belépni a kezdés pillanatában).
  • Ebből az okból kifolyólag a beadásnál is érdemes 5-10 perces idősávot hagynunk a beadásokra. Ezzel elkerülhető, hogy egy időpillanatban túl nagy terhelés érje a rendszert, illetve, hogy a mentési idő elhúzódása miatt kifussanak a határidőből a hallgatók. A határidőn túli beadások "Késve beadott" feladatként lesznek feltüntetve:
  • Betöltési hibák esetén, ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a hallgatóknak a vizsgaidőt, van lehetőség a kvíz moderálására, többletidő hozzárendelésére. Továbbá előfordulhat, hogy a hallgatónak technikai problémái voltak a teszt kitöltése során (pl. újraindult vagy lefagyott a számítógépe), ilyenkor extra próbálkozást is állíthatunk be. Ehhez a kvíz oldalon a "Felmérés moderálása" gombra kell kattintunk. Ekkor megjelenik a kurzus névsora, amelyben láthatjuk az elért eredményeket, illetve a fennmaradó próbálkozások számát.
  • A vizsgákat páratlan számú órakor érdemes kezdeni: 9, 11, 13, 15, 17 óra. A páros órai kezdési időpontok gyakoribbak, emiatt ekkor nagyobb terhelés alatt van a Canvas.
  • A vizsgákat lehetőleg ne egész órakor hirdessék meg, tehát például: 10:00 kezdés helyett legyen 10:10, 10:15, 10:20, 10:50 stb.
  • Helyszíni vizsga során a hálózati túlterhelés elkerülésének érdekében egy teremben kevesebb, mint 30 fő vizsgázzon egyszerre (saját eszközről, ELTE Wifiről bejelentkezve). Több terem használata esetén egymástól távol eső termek ajánlottak.
  • A váltakozó Wifi használat (ELTE hálózat és mobilinternet) adatvesztéssel járhat! 
  • Az online vizsgákat maximum 200-300 fős csoportokban érdemes megszervezni. Ha ennél nagyobb vizsgacsoportokat szeretnének, akkor kérjük, a vizsgát 16 óra utánra időzítsék. A nagyobb létszámú vizsgák szervezését kérjük ügyfélszolgálatunknak is jelezzék lehetőség szerint legalább egy héttel a vizsgaeseményt megelőzően! Ezen bejelentések alapján mi is láthatjuk a rendszerterhelésben várható csúcsokat, amit továbbítunk az informatikai kiszolgálóegység felé a rendszer optimalizáció elősegítéséhez.  
    Űrlap a nagyobb létszámú vizsgák bejelentéséhez.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a vizsgaidőszakokban a rendszer terheltsége miatt megnövekedhet a Neptun-Canvas szinkronizációs ideje, így a kurzusfelületek igénylését érdemesebb a tervezettnél korábban elküldeni, tanácsos nem az utolsó napokra hagyni. 

Technikai, működésbeli problémák esetén ügyfélszolgálatunk munkaidőben (H-Cs: 8:00-16:30, P: 8:00-14:00) a teljes vizsgaidőszak alatt elérhető az alábbi e-mail címen: elearning@oktig.elte.hu