Határidők hozzárendelése kvízekhez és feladatokhoz

Dr. Abonyi-Tóth Andor | 2021.08.03.
Határidők hozzárendelése kvízekhez és feladatokhoz
A Canvas keretrendszerben a kvízek és feladatok kiírásakor több dátumot is megadhatunk. Tekintsük át röviden, hogy ezek pontosan mire vonatkoznak!

Kvíz/feladat kitűzése

A kvíz, illetve feladat létrehozásakor a lap alján a következő hozzárendelési blokk jelenik meg a Canvas keretrendszerben.

1. ábra: Dátumok megadása

De melyik dátum mit jelent, illetve van-e megkötés arra, hogy milyen időpontokat állíthatunk be?

Az 'elérhető ettől' (available from) mező tartalma

Amennyiben az elérhető ettől mezőben megadunk egy dátumot, akkor csak ezen dátum után lesz elérhető a feladat tartalma a hallgatók számára. Ez esetben a diákok a kvízre/feladatra kattintva azt láthatják, hogy az a feltüntetett dátumig zárolva van.

2. ábra: Példa egy zárolt kvízre

Amennyiben a mezőt üresen hagyjuk, akkor a feladat/kvíz már a publikálásától kezdve elérhető lesz a hallgatók számára.

A 'határidő' (due) mező tartalma

A határidő mezőben megadott dátum jelenik meg beadási határidőként a hallgatók számára a tematika oldalon, a naptárban, illetve a teendők listájában is.

Ha üresen hagyjuk a mezőt, akkor a feladat határidő nélküli feladat lesz. Ezen feladatok a tematika oldalon külön szakaszban jelennek meg, dátum hozzárendelése nélkül, és a feladat nem jelenik meg a közelgő események között sem. A mező üresen hagyása módszertani szempontból nem annyira szerencsés, hiszen a hallgatóknak fontos tudniuk azt, hogy a feladatot meddig adhatják be, és erről a határidőről jó, ha több csatornán is értesülnek. Ha például a feladatot egészen a szorgalmi időszak végéig be lehet adni, állítsuk be ezt a konkrét dátumot határidőként!

Az 'eddig' (until) mező tartalma

Az eddig mezőben azt a dátumot adhatjuk meg, ameddig a hallgatóknak lehetőségük van a feladat feltöltésére. Ez a dátum nem lehet korábbi, mint a határidő mezőben megadott dátum!

A dátum beállításánál tehát két lehetőségünk van:

  • Ugyanazt a dátumot állítjuk be, mint a határidő mezőben. Ekkor a hallgatóknak az adott határidőig el kell végezniük a feladatot, a beadási lehetőség automatikusan megszűnik a határidő lejártakor.

  • Későbbi dátumot állítunk be, mint a határidő mezőben megadott. Ekkor a hallgatók a határidő lejárta után is beadhatják a feladatot, viszont az KÉSVE beadott feladatként lesz feltüntetve. A beadás mindaddig lehetséges, amíg a határidő le nem jár.

3. ábra: Jelzés a Gyorsértékelő felületen a kései beadásra

A fenti képen láthatjuk, hogy a Gyorsértékelő felületen a késve beadott feladatok esetén megjelenik egy speciális címke.

A Gyorsértékelőből letölthetjük a hallgatói munkákat, ha offline szeretnénk őket áttekinteni, mert nem tudunk internethez kapcsolódni a gépünkkel. Offline módban megjegyzésekkel is elláthatjuk a hallgatói munkákat - Word dokumentumok esetén gondoljunk itt a korrektúra lehetőségére. A letöltéssel egyszerűen archiválhatjuk is a hallgatói munkákat. A kései leadásokról érdemes tudni, hogy a letöltött hallgatói munkafájl elnevezésében is különbözik az időben beadott munkáktól, a fájlnév a hallgató nevén felül tartalmazni fogja a LATE (kései) kifejezést.

Késve beadott munkák értékelése

Oktatóként az értékelési rendszer kialakításánál a késve beadott feladatok esetén akár egyedi szabályokat is megfogalmazhatunk. Például kihirdethetjük azt, hogy a határidő után beadott munkák esetén minden 1 napi késés 20 százaléknyi pontlevonással jár.

Természetesen ebben az esetben nekünk már a levonással módosított pontszámot kellene rögzítenünk a Gyorsértékelő felületen. Ez a megoldás nem annyira kényelmes, hiszen egyrészt számolgatnunk kell a késések számát, másrészt nem különül el a feladatra kapott pontszám a késés miatt alkalmazott levonástól. Emiatt érdemes a Canvas LMS egy új funkcióját használnunk, amellyel a késéssel kapcsolatos irányelveket fogalmazhatjuk meg, és a pontlevonást a rendszer automatikusan kiszámolja. Cikkünk folytatásában ezzel foglalkozunk.

A Canvas LMS rendszer működéséről további információkat tudhat meg a Canvas kézikönyvből, a Gyakran Ismételt Kérdések listájából, valamint képzéseinken.