Gyakran ismételt kérdések listája az ELTE szintű Canvas rendszerhez

Gyakran ismételt kérdések listája az ELTE szintű Canvas rendszerhez

Hogyan tudok oktatóként regisztrálni a Canvasban?

A canvas.elte.hu oldalon oktatóként és hallgatóként sem kell regisztrálni, Neptun-hozzáféréssel lehet belépni. A mooc.elte.hu oldalon (az ELTE másik Canvas-rendszere) nem lehet regisztrálni, hanem az oktatók – nyílt kurzusok (MOOC) létrehozásának igénye esetén – űrlap segítségével igényelhetnek kurzusfelületeket, és így kapnak meghívót és hozzáférést. 

Miért nem látom a Neptunban igényelt kurzusfelületemet?

A Canvasban az oktatók által a Neptunban leadott kurzuskérelmek másnap reggelre lesznek kiszolgálva, így ha ebben az időrésben az oktató még nem találja a kért kurzusfelületét. Türelemmel kell lennie addig, amíg a kurzuskérelmét a rendszer feldolgozza.

Mit jelent az, hogy egy kurzus publikálatlan?

A publikálatlan kurzus annyit tesz, hogy az oktató létrehozott egy kurzusfelületet, talán már a munkát is elkezdte a tartalom és a tevékenységek hozzáadásával, azonban a kurzusfelület a hallgatók számára nem hozzáférhető. Ha egyes modulok, feladatok, oldalak vagy kvízek még nem is publikusak vagy valamilyen előfeltételhez kötött az elérésük, a kurzus egésze publikált kell, hogy legyen ahhoz, hogy a hallgatók csatlakozni tudjanak hozzá. A nem publikált kurzus előnye, hogy amíg a kurzusfelület félkész, illetve nem tartalmazza teljes körűen az alapvető információkat (mint a tematika, követelmények, feladatok, az értékelés szabályai), addig nem kell, hogy a hallgatók lássák. A nem publikált kurzusok mellett a kezdőlapra kattintva a jobb oldalon olvasható a figyelmeztetés, miszerint a kurzus státusza nem publikált. A Publikálás gombra kattintva a kurzus a hallgatók számára nyilvánossá tehető, addig csak az oktatók látják. Ha bizonyos elemeket még nem szeretnénk, hogy a hallgatók lássanak (pl. feladatok, kvíz), azokat attól függetlenül, hogy a kurzus publikált, lehet publikálatlanul rejtegetni.

Ha párhuzamosan több gyakorlatot is tartok, elég egy kurzusfelületet kialakítanom?

A Neptunban szereplő kurzusokhoz kérhető kurzusfelület. A kurzusfelület-összevonás olyan funkció, amelyet szintén a Neptunból vehető igénybe. Előnye az lesz, hogy az anyagokat egyszer kell feltölteni, a hallgatóknak való feladatkiosztás és értékelés viszont történhet külön. A kurzusfelületek összevonásáról itt olvashat részletesebben. A kurzustartalom másolásával is lehet egy mintakurzus anyagait egy üres kurzusfelületre átmásolni, a másolni kívánt kurzusfelületen a Beállítások menüpont alatt a Kurzustartalom exportálása, az újonnan feltöltendő kurzusnál a Beállítások alatt a Tartalom importálása a kurzusba lehetőséget kell választani. Félévről félévre is át lehet menteni az anyagainkat ilyen módon.

Hogyan kerülnek a hallgatók a kurzusba?

A Neptun és a Canvas integrációja a 2016/2017-es tanév tavaszi szemeszterére valósult meg, ha az oktató kurzusfelületet igényelt, a hallgatók automatikusan hozzárendelődnek. Az oktató a kurzushoz rendelt hallgatók névsorát a Résztvevők menüpont alatt tudja ellenőrizni. 

Hogyan tud az oktató hallgatót felvenni a kurzusába?

A Neptun-Canvas integráció miatt nem lehetséges hallgatót manuálisan a kurzusfelületekhez adni. Azoknak a hallgatóknak lesz hozzáférése a kurzusfelülethez, akik a Neptunban a tárgyat felvették, illetve akiket hozzárendeltek. A Tanulmányi Osztály segítségét kell kérni, ha az oktató hallgatót szeretne felvenni a kurzusába. Amint a Neptunban megjelenik a hallgató, a napi szinkron segítségével az adatok a Canvasban is frissülni fognak. 

Hogyan tud az oktató oktatót felvenni a kurzusába?

A Neptun-Canvas integráció miatt nem lehetséges oktatót manuálisan a kurzusfelületekhez adni. Azoknak az oktatóknak lesz hozzáférése a kurzusfelülethez, akiket a Neptunban a kurzushoz oktatóként hozzárendeltek. A Tanulmányi Osztály segítségét kell kérni, ha az oktató oktatót szeretne felvenni a kurzusába. Amint a Neptunban megjelenik az oktató, a napi szinkron segítségével az adatok a Canvasban is frissülni fognak. Ha az oktató oktatói munkát ténylegesen nem végez a kurzusban, 0%-os oktatóként lehet kérni hozzárendelését a Neptunban.

Honnan tudom, mit lát egy hallgató?

A Beállítások menüpont alatt az oktató lát egy olyan lehetőséget, hogy Hallgatói nézet. Erre kattintva megszemlélheti a kurzusfelületét hallgatói szemmel, megbizonyosodhat arról, hogy a feladatai látszanak-e vagy éppen szándékával egyező módon láthatatlanok.

Hogyan tudok Neptun-kurzusoktól független csoportot létrehozni hallgatóknak, kollégáknak (pl. gyakorlatszervezés, OTDK felkészítés, kutatócsoport)? 

A Neptun-kurzusoktól független csoportok kialakítását minden esetben az illetékes kari e-learning szakértőtől lehet kérni. Elérhetőségeiket itt találja.

Hogyan igazodom ki a felületen?

A nyomvonal-navigáció az oldal tetején hierarchiában mutatja az oldal általuk megtekintett lapjait, így segíti a felhasználók tájékozódását az oldalon.

Zavaró a sok értesítés, hogyan tudom kikapcsolni?

A Beállítások/Értesítések menüpont alatt lehet szabályozni az egyes értesítések kiküldésének gyakoriságát, akár ki is iktathatóak az értesítések.

Hogyan oldható meg a differenciálás?

A különböző szekciókba tartozó hallgatók számára különböző határidővel lehet felvenni feladatokat, de a feladatokat akár egy-egy hallgatóhoz is hozzá lehet rendelni.