Javított tavalyi eredményén az ELTE

2019.06.19.
Javított tavalyi eredményén az ELTE
A Quacquarelli Symonds hat vizsgált indikátora közül egyetemünk a tudományos hírnévben érte el a legjobb eredményt, itt a világranglista 358. helyén végzett.

Június 19-én hozták nyilvánosságra a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi ranglistáját, amely a világ legjobb 1000 egyetemét rangsorolja. A rangsor megalkotása során 1620 intézményt vizsgáltak, amelyek közül végül 1001 egyetem került fel a listára, közülük 50 először szerepel a QS-rangsorban. Idén ismét hat magyar intézmény (sorrendben a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, illetve a Corvinus Egyetem) szerepel a ranglistán.

Az SZTE a világrangsorban a 470. helyről az 501–510. kategóriába csúszott vissza, a Debreceni Egyetem megőrizte a tavalyi 601–650. helyét, míg az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem egyaránt javított pozícióján, mindkét intézmény egy kategóriát lépett előre a 701–750. helyről a 651–700-es csoportba. A BME és a Corvinus a tavalyihoz hasonlóan az 801–1000. kategóriában végzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legjobb eredményt a tudományos hírnév területén érte el, ahol a 358. helyen szerepel.

A mérés egyes indikátorait, súlyozásukat és az ELTE-nek az adott indikátor szerint elért helyezését a következő táblázat mutatja:

Indikátor

Súlyozás

ELTE helyezése

Tudományos hírnév

40%

358

Munkáltatói hírnév

10%

501+

Oktatók és hallgatók aránya

20%

601+

Idézettség

20%

601+

Külföldi oktatók aránya

5%

601+

Külföldi hallgatók aránya

5%

539

A világranglista élvonalában nem történt változás a tavalyi eredményekhez képest. A dobogó első három helyét sorrendben továbbra is a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a Stanford és a Harvard foglalják el, míg az európai mezőnyt Oxford, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zurich) és a Cambridge-i Egyetem vezeti. Ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok és Anglia legtöbb egyeteme rosszabb eredményt produkált az egy évvel ezelőttihez képest, leginkább a külföldi hallgatók arányának csökkenése miatt. Jó esély van arra, hogy a közeljövőben új intézmények vehetik át a helyeket az élboly hagyományos szereplőitől – jegyzi meg a QS közleménye.


Korábban:

Élen a rangsorokban
QS-rangsor: öt területen vezet az ELTE
A legjobb húsz között az ELTE a QS regionális rangsorában