Konstruktív visszajelzés a hallgatói munkákra gyorsan és egyszerűen?

Hangalapú visszajelzés a Canvas Gyorsértékelőben

Dr. Misley Helga | 2021.06.02.
Konstruktív visszajelzés a hallgatói munkákra gyorsan és egyszerűen?
A Canvas Gyorsértékelőben elérhető hangalapú visszajelzéssel gyorsíthatunk a hallgatók munkájára való visszajelzés folyamatán: csak mondjuk fel a beépített hangfelvevő rendszerre, amit le szeretnénk írni, és a rendszer azt automatikusan szöveggé konvertálja.

Írásbeli visszajelzés - fontos, de időigényes

Oktatóként biztosan szembesültünk már a hallgatók munkájának értékelési-visszajelzési nehézségeivel. Valóban hasznos, konstruktív visszajelzést adni időigényes: egy-egy hallgató munkájának átnézése, az arra való írásos reflexió sokszor 1-2 órát is igénybe vehet hallgatónként. Az értékelésre fordított időt csökkenthetjük, ha nem gépeléssel töltjük, hanem helyette a visszajelzésre szánt gondolatainkat szóban mondjuk fel a Canvas Gyorsértékelőjének erre kialakított funkcióját kihasználva.

Hol érhető el és hogyan működik a hangalapú értékelés?

A hangalapú értékelés a Canvas Gyorsértékelő funkciójában érhető el, a csatolás lehetősége melletti hangszóró gombra kattintva.

Fontos: A funkció eléréséhez a Chrome böngészőt használjuk! Más böngészőkkel (pl. Safari, Edge, Firefox) előfordulhat, hogy ez a funkció nem látszik vagy nem jól működik.

A hangszóróra kattintva egy ”Beszéd szöveggé” nevű felugró ablak fogad bennünket, ahol az instrukciót követve, vagyis a piros pöttyel jelzett “Felvétel” gombra kattintva fel is tudjuk mondani szóbeli visszajelzésünket, amit a rendszer automatikusan írásos szöveggé konvertál.

Fontos: A funkció csak akkor működik, ha engedélyezi, hogy a böngésző és a Canvas rendszer az Ön mikrofonját használja! Ennek hiányában – ahogy más felületek esetében sem – a hangfelvétel nem fog működni.

Miután végeztünk a visszajelzéssel, vagyis mindent elmondtunk, amit le szeretnénk írni a hallgatónak visszajelzésként, úgy kattintsunk a fekete négyzettel jelzett “Leállítás” gombra.

A rendszer rögzíti a visszajelzésünket a Gyorsértékelő “Feladathoz tartozó megjegyzések” szövegdobozába, ahol már csak apróbb alakításokat kell végrehajtani (pl. vesszők, pontok, felkiáltójelek, kérdőjelek pótlása), és készen vagyunk a visszajelzéssel.

Miért éri meg a hangalapú értékelést használni?

Ahelyett, hogy gépeléssel töltöttük volna az időt, a rendszer ezt megtette helyettünk – így felgyorsítva és segítve a hatékony oktatói munkát, ezáltal támogatva a hallgatók konstruktív visszajelzések által történő hatékony fejlődését. A hangalapú visszajelzés mellett megkönnyítheti munkánkat és segítheti a hallgatókat a feladat megfelelő teljesítésében, elvégzésében a Canvas "Értékelőtábla" funkciójának használata is, melyről korábban részletesen írtunk. A hangalapú visszajelzés és az értékelőtábla kombinációjával gyors, teljeskörű, objektivitásra törekvő visszajelzést tudunk biztosítani a hallgatóknak, miközben saját munkánkat is gördülékenyebbé, egyszerűbbé tesszük.

Könnyítsük meg az oktatói munkánkat, használjuk ki a Gyorsértékelő praktikus és könnyen használható hangalapú visszajelzés-funkcióját!