Közérthetően a kutyaetológiáról

2019.02.20.
Közérthetően a kutyaetológiáról
Új tudományos-ismeretterjesztő könyv jelent meg A kutya címmel Miklósi Ádám akadémikus, egyetemi tanár, a TTK Etológia Tanszékének vezetője szerkesztésében. A kötet szerzői a tanszék és az ott működő Családi Kutya Program kutatói: Faragó Tamás, Claudia Fugazza, Gácsi Márta, Kubinyi Enikő, Pongrácz Péter és Topál József.

"A kutyákról szóló könyvek egy része még ma is régi hiedelmekkel van teli, egy másik részük ugyanakkor tudományos kísérletekkel igyekszik bizonyítani, hogy a kutyák »szőrös« gyerekek. A kutya című, átfogó kézikönyv természetesnek veszi a kutyaetológia eredményeit, egyúttal mellőzi a sokszor fárasztó tudományos hátteret. Melegen ajánlom minden kutyabarát olvasónak" – írta Csányi Vilmos etológus, a tanszék professor emeritusa ajánlójában.

A gyönyörű fotókkal illusztrált, információban gazdag enciklopédia az evolúció és ökológia, az anatómia és élettan, a viselkedés és társas kapcsolatok, az érzékelés, gondolkodás és személyiség, a kutyák és emberek, valamint a kutyafajták tudástára témáját járja körbe.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák viselkedésének széleskörű tanulmányozásával foglalkoznak évtizedek óta. A kutya-ember kapcsolat mellett vizsgálták többek között a kutyák agyműködését, a kutyák időskori kognitív változásait, a kutyaugatást vagy épp a kutyák elhízásának okait. A tanszéken azonban nemcsak az ebek, hanem más négylábúak, macskák, sőt törpemalacok tanulmányozásával is foglalkoznak a kutatók, akik eredményeikről rendszeresen számolnak be a legelismertebb szakmai folyóiratokban itthon és külföldön egyaránt.

Miklósi Ádámmal készített korábbi interjúnk itt olvasható.