Lezárult az ENeRAG projekt második féléve

2019.10.28.
Lezárult az ENeRAG projekt második féléve
Hidrogeológusaink H2020 projektjén belül számos nemzetközi kurzus, fluidumokkal foglalkozó hallgatói verseny és szakmai találkozó zajlott.

Az ELTE vezetésével és a Finn Földtani Intézet, illetve a Milánói Egyetem közreműködésével 2018-ban indult ENeRAG legfőbb célja, hogy az ELTE-n létrejöjjön egy kiválósági központ a geofluidumok (felszínalatti víz, termálvíz, szénhidrogének és hidrotermás fluidumok) oktatására és kutatására. E célkitűzés megvalósulását hatékonyan segítette elő, hogy a projekthez kötődő PhD-hallgatók, kutatók és oktatók 10 hazai és nemzetközi konferencián vettek részt a témában az elmúlt hónapokban.

A projekt saját szekciókat is szervezett neves nemzetközi eseményeken:

az European Geosciences Union (EGU) és a világ hidrogeológusait tömörítő International Association of Hydrogeologists (IAH) éves konferenciáján, valamint az UMIL által szervezett Flowpath rendezvényen.

Májusban egyetemünk adott otthon annak az egyhetes kurzusnak, amelyből a külföldről (Finnország, Olaszország, Románia) és más hazai intézményekből érkező résztvevők mellett az ELTE-s MSc- és PhD hallgatók is profitálhattak. Az ötnapos kurzus közel 40 résztvevője egynapos tantermi kurzust követően a hazai sekély hidrotermás rendszerek kőzet-víz kölcsönhatásainak nyomait kutatta terepi körülmények között, értékes szakmai tapasztalatokra szert téve. Júniusban a Milánói Egyetemen rendeztek 2 hetes nyári iskolát, ahol a projekt olasz partnerei adták át tudásukat a felszín alatti telítetlen zóna modellezése és a statisztikai módszeren alapuló sérülékenység vizsgálat témakörében. A kurzuson 8 különböző országból érkező, 20 fős hallgatóság vett részt, köztük MSc-, PhD- és posztdoktor hallgatók is voltak. 

Március és június között egy 4 hónapos hallgatócsere keretében Iván Veronika doktorjelölt az UMIL kutatóival együttműködve részletes ismereteket szerezhetett a statisztikai és folyamatalapú módszereken nyugvó felszínalatti víz sérülékenység vizsgálatról. 

A projekt jelen volt az európai Kutatók Éjszakája rendezvényen, mind az ELTE-n, mind a Milánói Egyetemen népszerűsítette a tudományos kutatást nagyszámú érdeklődő részvételével. Értékes kísérletek,

bemutatók segítették a betekintést a geofluidumok szemünk elől elzárt világába.

Novemberben zárul a projekt által meghirdetett és a felszínalatti fluidumokkal foglalkozó – a Hidrogeológusok Nemzetközi Szervezetének Regionális felszínalatti vízáramlási bizottságával (RGFC-IAH) és az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékén működő Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúrával karöltve szervezett – hallgatói verseny hazai fordulója. A novemberi döntőben öt kétfős csapat méretteti meg magát a témát feldolgozó prezentációkkal. Egyidejűleg a verseny nemzetközi fordulóját is meghirdették.

A közeljövő legfontosabb eseményei közé tartozik a 2020. július 8–10 között az ELTE-n megrendezésre kerülő Geofluids Syposium, mely fórumot biztosít a világ minden részéről érkező és a geofluidumokkal foglalkozó szakembereknek, legyen szó akár felszínalatti vizekről, geotermikus energiáról, szénhidrogénekről, földtani eredetű szennyezőkről és hidrotermás ásványi nyersanyagokról. A szimpózium kiemelt témája, hogy hogyan lehetséges a felszínalatti térrészben a különböző fluidumok harmonizált feltárására és hasznosítása.

Beszámolónk a projekt első félévéről

A projekt eseményeiről további információ, illetve a második hírlevél az enerag.elte.hu honlapon megtalálható.

A címlapfotón az IAH konferencián résztvevő ELTE-s hidrogeológusok (fent balról jobbra): Baják Petra, Szijártó Márk, Modrovits Kamilla, Kovácsné Bodor Petra, Szabó Zsóka, lent balról jobbra: Erőss Anita, Mádlné Szőnyi Judit, Iván Veronika, Tóth Ádám