Lezárult az ÚNKP 2019/2020-as pályázati ciklusa

2021.02.24.
Lezárult az ÚNKP 2019/2020-as pályázati ciklusa
A bírálók három kategóriában kiválasztották a 371 támogatott közül a lezárult pályázat legkiemelkedőbb kutatásait, most megtekinthetők a kutatásokról készült videóbeszámolók is.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) a kormány által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram, amelynek célja a hazai kutatói utánpótlás, a tudományos pályán való elindulás, majd pályán tartás támogatása.

A 2019/2020-as pályázatra 832 érvényes pályázat érkezett az ELTE-re, ebből 371 nyerte el a támogatást, ennyi ELTE-snek nyílt lehetősége egy 5 vagy 10 hónapos kutatási terv megvalósítására. A 371 támogatott között 11 alapképzésben tanuló nyertes, 69 mesterképzéses hallgató, 153 doktori és 24 doktorjelölti hallgató, 83 Bolyai+-os fiatal kutató található, a „Tehetséggel fel!" Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíjat pedig további 31 diák kapta meg. Az ELTE ebben a pályázati ciklusban közel 470 millió forintot fizetett ki ösztöndíj formájában.

Az Új Nemzeti Kiválósági Program ELTE-s ösztöndíjasai 2020. májusig nyújthattak be kutatásukról a laikusok figyelmét is felkeltő rövid hírt vagy videót az egyetem második tudománykommunikációs versenyére. A pályaművek a legkülönfélébb területekről érkezve prezentálták az ELTE törekvését eredményei közérthető, élvezetes stílusú közzétételére – a győzteseket korábbi cikkünk mutatja be.

A 2019/2020-as program zárásaként az ELTE 2020. december 14-én online intézményi zárókonferenciát szervezett, ezáltal lehetőséget biztosítva a nagyközönség számára is az előadásokba való betekintésre és az izgalmas, nemzetközi beágyazottsággal rendelkező, a társadalom számára is hasznos kutatási eredmények megismerésére.

A bírálók végül kiválasztották a lezárult pályázat legkiemelkedőbb kutatásait, az eredmények alább láthatók. A kutatásokról készült videóbeszámolókat az adott névre kattintva tekinthetik meg, amennyiben ahhoz a kutató hozzájárult.

A-keret (alap-, mesterképzés és Tehetséggel fel!)

BTK

Nagy Gergely Miklós

BTK

Solnay Eszter

GTI

Varga Márk

PPK

Zimonyi Szabolcs Ádám

IK

Varga Balázs

ÁJK

Balázs Gergő Barna

TÓK

Édes Regina

TÁTK

Csomor Gábor

BDPK

Buti Nikolett

TTK

Muzsnay Anna

B-keret (doktori hallgató)

Politikatudományi

Pokornyi Zsanett

Földtudományi

Botka Dániel Bálint

Földtudományi

Pál Márton

Biológia

Lange-Enyedi Nóra Tünde

Biológia

Kovács Zoltán

Állam- és Jogtudományi

Fábián Áron

Matematika

Poór Márk

Filozófiatudományi

Kintli Borbála

Fizika

Dálya Gergely

Irodalomtudományi

Fejes Richárd

Szociológia

Máté Fanni

Pszichológiai

Bolló Henrietta

Neveléstudományi

Káplár-Kodácsy Kinga

Nyelvtudományi

Pomázi Bence

Informatika

Nagy-Csiha Zsuzsanna

Környezettudományi

Topál Dániel

Történelemtudományi

Vida Bence Tivadar

Kémia

Dúzs Brigitta

Bolyai +

BTK

Klement Judit

ÁJK

Kajtár Gábor

PPK

Király Orsolya

IK

Laki Sándor

GTI

Héder Mihály

TÁTK

Rácz Andrea Anikó

TTK

Szilágyi András György

TTK

Pásztor Attila

TTK

Bérczi Kristóf