Magyar felsőoktatási küldöttség utazott Dél-Koreába

2023.03.10.
Magyar felsőoktatási küldöttség utazott Dél-Koreába
A King Sejong Intézet központjába és vezető dél-koreai egyetemekre látogatott az ELTE és a Magyar Rektori Konferencia delegációja.

Március elején Dél-Koreába látogatott Borhy László, az ELTE rektora, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke, Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, a King Sejong Institute Budapest igazgatója és Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja. Az MRK részéről a delegáció tagja volt még Dubéczi Zoltán főtitkár és Perjés Fanni nemzetközi referens is. 

A küldöttség meglátogatta a King Sejong Institute Foundation (KSIF) szöuli központját, ahol Lee Haeyeong, a KSIF elnöke, Bae Jong Min, a KSIF főtitkára, Jeong Jong Kwon, a KSIF üzleti részlegének főigazgatója és Lee Byeongmin, a KSIF üzleti részlegének igazgatója fogadta őket.

A találkozó során Hamar Imre bemutatta a King Sejong Institute Budapest eddig elért eredményeit, amelyek közül kiemelkedik a 2022 őszén megrendezett Koreai Karriernap, valamint megemlítette azt is, hogy a 2022/23-as tavaszi félévtől kezdve az ELTE Sejong Intézet bekapcsolódik az egyetemi oktatásba, Borhy László pedig támogatásáról biztosította a KSIF elnökét. A felek egyeztettek az intézet jövőbeli terveiről, illetve a Sejong Intézet diákjai számára elérhető ösztöndíjakról is.

A későbbiekben a küldöttség látogatást tett a Chung-Ang University, a Sookmyung Women’s University, a Yonsei University és a Seoul National University vezetőinél, akikkel az ELTE és a koreai partneregyetemek közötti együttműködések bővítéséről tárgyaltak. 

Magyarországon a 2021-es adatok szerint összesen 686 koreai hallgató tanult, közülük 518 általános orvosi képzésben, emellett népszerűnek számítanak még a gyógyszerészeti, állatorvosi, zenei és gazdasági szakok is. Osztatlan mesterképzésben 613-an, alapképzésben 61-en, mesterképzésben 7-en vettek részt, doktori képzésben pedig öten tanultak. Az összes magyarországon tanuló koreai hallgató közel 6%-a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjas.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a hazai koreanisztika központjának számít, a 2008-ban alapított Koreai Tanszéken 2013 óta mesterképzés, az elmúlt években pedig már PhD-képzés is folyik. Az ELTE összesen 19 dél-koreai egyetemmel ápol bilaterális kapcsolatokat, illetve hat egyetemmel van élő Erasmus-kapcsolata a távol-keleti országban. Egyetemünkön 2019 ősze óta 42 Dél-Koreából érkezett hallgató tanult, az ELTE-ről pedig 30-an folytattak tanulmányokat Koreában. Az elmúlt 20 évben az ELTE oktatói több mint 130, Koreával kapcsolatos konferencián vettek részt, a tanszék aktív kapcsolatokat ápol a hazánkban tevékenykedő koreai nagyvállalatokkal is.