Már angolul is elérhető az ELTE Tudástérkép

2023.12.14.
Már angolul is elérhető az ELTE Tudástérkép
2023 decemberében elindult az ELTE oktatóinak, kutatóinak tudományos szakterületeit kereshetővé tévő honlap nemzetközi változata is.

A tudástérkép megalkotásával egy adott szervezet „feltérképezheti” és kategorizálhatja tudásvagyonát; használatával kideríthető, hogy az intézményen belül mely témában kihez érdemes fordulni. Az ELTE számára kulcsfontosságú nemzetköziesítés jegyében mostantól a magyarul nem beszélő érdeklődők számára is hozzáférhető az ELTE Tudástérkép; az angol változat (ELTE Competence Map) webcíme: competence.elte.hu, de természetesen a magyar oldalról is egy kattintással elérhető.

Az angol nyelvű változat kialakításával párhuzamosan kisebb fejlesztések történtek a magyar honlapon is, így a Tudástérkép már megjeleníti a Google Scholar és Web of Science Researcher azonosítókat, valamint a saját szakmai honlapon kívül az oktató, kutató munkatársak más online felületeit (LinkedIn, academia.edu, ResearchGate stb.) is. A Tudástérképben szereplő hasznos információk köre a további tervezett fejlesztések révén a következő hónapokban tovább bővül majd. 

Az ELTE Rektori Kabinet és az Informatikai Igazgatóság együttműködésében 2022 őszén elindított ELTE Tudástérképben szereplő adatokat az Egyetem oktatói, kutatói adják meg magukról az ELTE folyamatosan frissülő Stratégiai Adatbázisában, amelyből a Tudástérkép automatikusan átveszi a szükséges információkat. Az ELTE Tudástérképet használva kiderülhet például, hogy ki foglalkozik az egyetemen eszmetörténettel, környezetpszichológiával vagy mesterséges intelligenciával.

A mostanit megelőző fejlesztési lépcsőben, 2023 áprilisától az átvett adatok közé kerültek a kutatók által megadott kulcsszavak is, ezzel még eredményesebbé téve a felhasználók által indított kereséseket, és egy kattintással elérhetővé vált a kutatók MTMT- és ORCID-oldala is, amivel az ELTE Tudástérkép könnyű továbblépést biztosít a nemzeti és a nemzetközi nyilvántartások felé.