Már böngészhető az ELTE Tudástérkép

2022.11.28.
Már böngészhető az ELTE Tudástérkép
Az új honlap az Eötvös Loránd Tudományegyetemen keletkező tudás témaköreit és szakértőit kívánja az interneten kereshetővé tenni minden érdeklődő számára.

A tudástérkép közkeletű definíciói szerint ezzel az eszközzel egy adott szervezet beazonosítja, „feltérképezi” és kategorizálja tudásvagyonát. A tudástérképet használva kideríthető, hogy egy intézményen belül mely témában kihez érdemes fordulni.

Az ELTE Rektori Kabinet irányításával, az Informatikai Igazgatóság kivitelezésében készült ELTE Tudástérképben találatként mindig egy ELTE-s kutató neve jelenik meg, zárójelben az Egyetem azon karával, amelyhez tartozik. A névre kattintva megjelennek a kutató adatai, kutatási területei, elérhetősége. Az oldalon szereplő adatokat az Egyetem kutatói adták meg magukról az ELTE Stratégiai Adatbázisában, amelyből a Tudástérkép automatikusan átveszi a szükséges információkat. Ennek megfelelően a honlap folyamatosan frissíthető.

KERESÉSI LEHETŐSÉGEK AZ ELTE TUDÁSTÉRKÉPBEN
Kulcsszó szerint: A menüpontban tudományágakra, kutatási területekre és emberekre is kereshet.
Tudományág szerint: Tudományági felosztás szerint listázhatja ki az ELTE kutatóit, a felosztás az ún. Frascati-féle rendszert követi.
Szervezeti egységek szerint: Itt az ELTE szervezeti fájában jelölheti ki a szűkebb egységeket és listázhatja az oda tartozó kutatókat.
Összetett keresés: A fenti három lehetőséget egyesíti.

Az új ELTE Tudástérkép kiegészíti az Egyetem honlapján már elérhető kompetenciatérképet, amely egyes, üzleti szempontból releváns kutatásokat mutat be az adott téma szakértő kutatói által készített összefoglalókon keresztül, a kutatási témákra összpontosítva.

Az ELTE számára kiemelten fontos, hogy a nyílt tudomány szellemében a társadalom számára láthatóvá tegye tudományos tevékenységét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2021 októberében tette közzé az Open Science-szel kapcsolatos állásfoglalását: a dokumentumhoz első hazai felsőoktatási intézményként az Eötvös Loránd Tudományegyetem csatlakozott. Az állásfoglalás szerint az Open Science (nyílt tudomány) a tudományos kommunikáció új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul, a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával.

Az ELTE Tudástérkép itt érhető el.