Moholy-Nagy-díjat kapott Nádasdy Ádám

2016.12.02.
Moholy-Nagy-díjat kapott Nádasdy Ádám
Nádasdy Ádám, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Angol Nyelvészeti Tanszékének egyetemi tanára vehette át a Moholy-Nagy-díjat Fülöp József rektortól 2016. november 23-án, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Őszi Címátadó Ünnepségén.

Az indoklás szerint Nádasdy Ádám költőként, egyetemi tanárként, nyelvészként, műfordítóként és közíróként hazánk szellemi és társadalmi közegének "finom szeizmográfja" és sokoldalú alakítója. Legyen szó a mai magyar nyelvhasználatról, Shakespeare és Dante műveinek újrafordításáról vagy a kiszolgáltatott társadalmi csoportok helyzetéről, rendkívüli tájékozottsága és szakértelme civil észjárással és érzékenységgel párosul. Munkásságának minden pedantériától mentes, pedagógiai karaktere inspiráló példát kínál a szakszerűség és életszerűség, a köznapiság és a kreativitás kettős kívánalmának érvényesítésére. Nádasdy megmutatja, hogyan lehet már-már provokatív fesztelenséggel mozogni a kultúra közegében.

Az idei évben a Moholy-Nagy-díjat tizenegyedik alkalommal adta át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Az elismerést mindig olyan személy kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik: az integratív gondolkodáson, a szellemi innováción és a művészeti műfajok közötti átjáráson.

Az idei évben Nádasdy Ádám - akit az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2013-ban Jubileumi Ezüst Emlékérmével tüntetett ki - volt a négy főelőadó egyike az egyetem sokszínű képzéseit bemutató összegyetemi nyílt napon, az ELTEfeszten, erről itt olvashat bővebben.

Nádasdy Ádám előadást tart a 2016-os ELTEfeszten

Forrás: MOME

Fotó: Lakatos Máté