Oktatási célokat is szolgál az ELTE új videótára

2022.06.10.
Oktatási célokat is szolgál az ELTE új videótára
A Balázs Béla-díjas rendező-operatőr, egyetemi oktató valamennyi közneveléssel foglalkozó filmjét az érdeklődők rendelkezésére bocsátotta. A filmek a Pedagógiai és Pszichológiai Kar könyvtárában már megtekinthetők.

Pálos György filmrendező, az ELTE Filmtudomány Tanszék oktatója 1989 óta több filmet készített az alternatív iskolák aranykoráról, a hazai közoktatással fontos kérdéseiről. Ezek nagy részét adta most át az Egyetemnek. Hét sorozat került a Pedagógiai és Pszichológiai Kar könyvtárába, amelyek nem csak a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján alakult, újító szellemű iskolákkal, de olyan mindennapi témákkal is foglalkoznak, mint a tanárok megbecsülése, a diszkrimináció, az integráció vagy az iskolai konfliktusok.

Mint a nekünk adott interjúban elmondta, mindig

azokat a kreatív, jobbító szándékú embereket kereste, akiknek elképzelésük van arról, milyen egy jó iskola,

és mernek is tenni ezért. Jómaga egyetemi oktatóként is sok olyan technikát és megoldást alkalmaz, amelyeket ezektől a pedagógusoktól lesett el a forgatásokon. Filmjeit már eddig is használták az oktatásban, hiszen formátumuk miatt erre alkalmasak, de ezek a filmek kivétel nélkül jó anyagok ahhoz is, hogy a tanárképzés résztvevői elgondolkodjanak olyan kérdéseken, mint hogy mi az a pedagógia, mire való az iskola, és ebben a pedagógusoknak milyen cselekvési terük adatik.

A dokumentumfilmes műfaj egyik nehézsége, hogy az amatőr szereplők zavaró tényezőként tekintenek a kamerára, ezért olyan technikát kell alkalmazni, amelynek köszönhetően egy idő után már nem veszik észre, hogy filmezik őket. A most elérhetővé vált filmeknél egy-egy nap erejéig operatőr is segítette a munkálatokat, de akkor is csak egy kamerával történt a felvétel, legtöbbször pedig még hangmérnök sem volt a helyszínen. 

A dokumentumfilmek nem tölthetők le, megtekintésükre csak a PPK Kazinczy utcai olvasóteremben, dedikált gépeken van lehetőség. Részletes felhasználási feltételek a kar honlapján olvashatók.

Pálos György 1986-ban végzett az ELTE-n francia-történelem szakon. 1989 óta dolgozik rendező-operatőrként, illetve producerként. Játékfilmeket, kisjátékfilmeket, televíziós műsorokat, pedagógiai-módszertani filmeket készít. 2000 óta tanít az ELTE Filmtudomány Tanszékén, oktat a Metropolitan Egyetemen és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. Leginkább a dokumentumfilm-készítés érdekli, ebből írta 2015-ben DLA-disszertációját is a Színház és Filmművészeti Egyetemen. 2015-ben Balázs Béla-díjat kapott. Az ELTE-n vezető tanára Szelestey Biankának, akinek Hajszálrepedés című diplomafilmje bekerült a cannes-i filmfesztivál programjába

Forrás: EKSZ