Öt új Lendület kutatócsoport alakul az ELTE-n

2021.07.05.
Öt új Lendület kutatócsoport alakul az ELTE-n
Kihirdették az MTA kiválósági programjának 2021-es nyerteseit: a 15 nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutató közül 5, vagyis minden harmadik az Eötvös Loránd Tudományegyetemen kezdheti meg áttörő eredményeket ígérő kutatásait.

Az MTA Lendület Program célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése kutatóintézetekben, egyetemeken, közgyűjteményekben és közintézményekben folyó kutatások dinamikus megújításával, valamint kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről való hazahívásával, illetve itthon tartásával. Mivel a program a kiválóság és a mobilitás együttes támogatására irányul, a befogadó kutatóhelyeken új téma kutatására alakuló kutatócsoportok számára biztosít forrást.

A pályázati kiírásra idén 64-en jelentkeztek. Közülük 15-en – 10 férfi és 5 nő – nyerték el az akadémiai támogatást. A bölcsészet- és társadalomtudományok területéről 3-an, az élettudományok területéről 5-en, a matematikai és természettudományok területéről pedig 7-en kerültek a támogatottak közé.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen öten alakíthatnak önálló kutatócsoportot, ami azt jelenti, hogy 2021-ben minden harmadik nyertes egyetemünk munkatársa. Mind az öten a Természettudományi Karon oktatnak, és Szöllősi Gergely másodszor kapta meg a jelentős támogatást.

Az ELTE új Lendület kutatócsoportjai:

  • Bérczi Kristóf: Matroid és diszkrét konvex optimalizálás
  • Horváti Kata: Peptid alapú vakcinák: új formulációs stratégiák
  • Kubinyi Enikő: Társállattartás evolúciós perspektívából: új megközelítés az emberi és az állati egészség fejlesztésére
  • Mészáros Szabolcs: A Tejútrendszer kémiai feltérképezése
  • Szöllősi Gergely János: Genomok mint a nagy evolúciós átmenetek dokumentumai

A Lendület pályázat korábbi ELTE-s nyerteseiről itt tájékozódhat.

Forrás: MTA