Projektbemutató a Társadalmi Innovációs Laboratóriumban

2022.11.29.
Projektbemutató a Társadalmi Innovációs Laboratóriumban
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre látogatott György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) delegációja a TTINLAB munkájáról egyeztetett az ELTE Innovációs Központ új, Királyi Pál utcai irodájában.

Az eredményes munkamegbeszélésen többek között részt vett az ELTE részéről Darázs Lénárd általános rektorhelyettes, Scheuer Gyula kancellár és Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központ igazgatója. A TINLAB konzorcium részéről jelen volt Hollósi Szabolcs, a HÁRFA Alapítvány elnöke, Csák Csilla, a Miskolci Egyetem dékánja és Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem dékánja.

Darázs Lénárd bevezető előadásában elmondta: a nemzeti laboratóriumok között különleges helyet foglal el az ELTE konzorciumvezetésével megvalósuló TINLAB, amely „zöldmezős” projektként indult 2020 végén. A program fókuszpontjai között a társadalmi innováció módszertani megközelítése – a szakpolitikai kapcsolódási pontok megjelölése, indikátorok és hatásmérő eszközök definiálása – mellett hangsúlyosan szerepel a technológiai innováció társadalmi elfogadottságának elősegítése, valamint a hazai és nemzetközi társadalmi innovációs ökoszisztéma fejlesztése. Ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy a nemrégiben indult, nemzetközi partnerségben megvalósuló EIT Culture & Creativity közösség rendkívül fontos szerepet tölt be az egyetem társadalmi innovációkat ösztönző programjának megvalósításában.

A munkamegbeszélés résztvevői, Darázs Lénárd tájékoztatója

György László inspirálónak nevezte a laborban folyó munkát, kiemelte:a programok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hazai társadalom minél elfogadóbb legyen az új technológiák irányában, és így kíváncsian, pozitív attitűddel fogadja például a mesterséges intelligencia mindennapi életet megkönnyítő vívmányait. Az államtitkár szerint a társadalmi elfogadást gátló tényezők feloldását hatékonyan segíthetik a TINLAB fókuszált programjai, amelyekhez számos további, versenyképességi és foglalkoztatáspolitikai kapcsolódási lehetőséget vázolt fel. A bemutatón szó esett az egyetem mesterséges intelligenciával kapcsolatos programjairól is.

Bódis László és György László 

A TINLAB-programba az elmúlt egy évben több mint hatvan kutatót vontunk be – hangsúlyozta Magyar Dániel. A konzorciumban az akadémiai, civil, állami és gazdasági szereplők közösen dolgoznak új kutatási és innovációs programokon, kísérleti projekteken.

A tudáscentrum kizárólag olyan projekteket támogat, amelyek valódi társadalmi kihívásokra keresnek tudományos igénnyel megalapozott válaszokat.

Hozzátette, a nemzeti laboratórium kiemelt célja, hogy a kormányzat számára a köznevelésben, a szociális ellátásban és a munkaerőpiacon is jól adaptálható gyakorlatokat alakítson ki, így hozzájárulva a gazdasági mutatók javításához.

Hollósi Szabolcs elmondta, hogy a szakemberek felkészítése és a szakmai hálózat kiépítése is rendkívül fontos feladat, ennek érdekében az egyetemi projektpartnerek elindították a gyakorlatorientált társadalmi innovációs menedzser képzést, valamint mentorhálózatot is kialakítottak.

A munkamegbeszélés zárásaként három pilot projekttel ismerkedtek meg a KIM képviselői. Lehmann Miklós egyetemi docens (Tanító- és Óvóképző Kar) az információdömping és összeesküvés-elméletekre való fogékonyság közötti összefüggések feltárásával foglalkozik, a 9-14 éves korosztályra, valamint a pedagógusokra koncentrálva, a fact-checking eszköztárára építve. Mohai Katalin egyetemi adjunktus (BGGYK) és kutatótársai egyedülálló programjában az IKT eszközök egyszerre diagnosztizálják és fejlesztik a gyerekek képességeit. Perlusz Andrea tudományos és stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettes (BGGYK) vállalati szereplőknek elérhető programon dolgozik, amely hozzájárulhat a fogyatékossággal élők munkaerőpiaci integrációjához.