Sikerek a Kooperatív Doktori Programban

2022.05.17.
Sikerek a Kooperatív Doktori Programban
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kooperatív Doktori Programjában a hazai felsőoktatási intézmények közül az ELTE-ről kerül ki a legtöbb támogatott doktorandusz. A PhD-hallgatók munkáját közel 580 millió forint értékben támogatják. 

A KDP-2021 keretében mindösszesen 100 ösztöndíjas helyre pályázhattak a hazai felsőoktatási intézmények doktori hallgatói. A helyek közel egyharmadát az ELTE doktoranduszai szerezték meg: Egyetemünkről 28 hallgató nyerte el a támogatást tanulmányai és kutatásai folytatásához, mintegy 577.360.000 Ft összegben. A nyertesek az ELTE három karáról, összesen kilenc különböző doktori iskolából kerültek ki.

A legtöbb nyertes – 26 doktorandusz – a Természettudományi Kar doktori iskoláiban végzi majd munkáját: Fizika Doktori Iskola (9 fő); Biológia Doktori Iskola (8 fő); Földtudományi Doktori Iskola (4 fő); Hevesy György Kémia Doktori Iskola (2 fő); Környezettudományi Doktori Iskola (2 fő); Matematika Doktori Iskola (1 fő). Sikeresen szerepelt továbbá az Informatika Doktori Iskola és a Pszichológiai Doktori Iskola egy-egy hallgatója is.

A felhívásra a pályázati időszak végéig összesen 402 db pályázat érkezett be. A beérkezett pályázati anyagok formai ellenőrzését követően 355 db pályázat szakmai bírálatát végezték el az anonim szakértők. Végül az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyásával 14 felsőoktatási intézmény 100 doktorandusza részesülhet ösztöndíjban. A megítélt támogatás teljes összege 2.062.000.000 Ft, amelyből az ELTE 577.360.000 Ft-ot kapott. Ez magában foglalja az ösztöndíjas, a témavezető, a vállalati szakértő, valamint az érintett doktori iskola számára járó juttatásokat.

A felsőoktatási intézmények között a legtöbb támogatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemről került ki (28), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (18), a Semmelweis Egyetemen (12), a Debreceni Egyetemen pedig (8) nyertes pályázat született.

A Kooperatív Doktori Program célzottan támogatja a gazdaság igényeit követő kutatásokat, és lehetőséget biztosít elsősorban fiatal kutatóknak, hogy tudásukat a partnervállalatoknál végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük során a gyakorlatban is hasznosítsák. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kezelt pályázatot olyan doktori hallgatói jogviszonyban álló hallgatók nyújthatták be, akik emellett más (nem felsőoktatási) munkahelyen is végeznek kutatómunkát. A hallgatóknak járó havi 400.000 Ft ösztöndíj mellett az ösztöndíjasok témavezetői és vállalati szakértői, illetve a doktori iskolák is részesülnek támogatásban. 

A Nemzetvédelmi Alprogram idei nyerteseit néhány hónappal ezelőtt hirdették ki, a tavalyi KDP-győztesekről itt olvashat összefoglalót.  

További részletek az NKFIH honlapján