Sikerrel zárult a fényszennyezést vizsgáló szombathelyi projekt

2022.09.30.
Sikerrel zárult a fényszennyezést vizsgáló szombathelyi projekt
Az ENSZ is használni fogja az ELTE SEK Természettudományi Centruma által vezetett konzorcium javaslatát, az „égbolt fényességi egység” mérőszámot.

Az ELTE SEK Természettudományi Centruma által vezetett tudományos konzorcium sikeresen zárta az EFOP-3.6.2-16-2017-00014 jelű, "Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén" című projektjét.

A konzorcium a pályázat keretében nemzetközi szinten is versenyképes projekteket bonyolított le, amelyekben a fényszennyezéssel kapcsolatos fizikai és biológiai kutatások szervesen kapcsolódnak egymáshoz, emellett növelte külföldi partnereink számát az interdiszciplináris kutatási területeken.

A projekt során kifejlesztett méréstechnikai módszerek nemzetközi szinten is felkeltették a figyelmet. Az ENSZ Világűr Hivatala és a Nemzetközi Csillagászat Unió együttesen adott ki egy ajánlásokat is tartalmazó jelentést Sötét és csendes égbolt a tudomány és a társadalom szolgálatában címmel.Az ajánlások a konzorcium által bevezetett "égbolt fényesség egységet" javasolják a csillagászati helyszínek égbolt-minőségének meghatározására.

A Valós Világítási Környezet Laboratóriumnak köszönhetően sikerült igazolni, hogy lehetséges a fényszennyezés csökkentése úgy, hogy közben a világítás célja nem sérül. A lakosság körében végzett felmérésben egyértelműen pozitív visszajelzések érkeztek: a válaszolók szerint javult az úttest és a járda megvilágítása. Ezzel párhuzamosan a világítótestekből az égbolt irányába távozó fény gyakorlatilag megszűnt, a világítás spektrális összetétele megfelel a legszigorúbb feltételeknek is. A környezetbarát világítás kialakítása a környezeti fenntarthatóságot szolgálja.

A kutatásokban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központon kívül az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Eger), illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa vett részt 2017–2021 között. A konzorcium nemzetközi partnereivel közösen további pályázati forrásokból tervezi folytatni a megkezdett kutatásokat.

A fényszennyezés a környezeti ártalmak egyik kevésbé ismert formája. Akár kis mennyiségű, rossz időben érkező fény is megzavarhatja az élőlények belső óráját, a hormonok termelését, de akár a teljes ökoszisztémát is károsan érintheti.

Záróközlemény