Tanévnyitó ünnepség az ELTE-n

2021.09.03.
Tanévnyitó ünnepség az ELTE-n
Az Egyetem 387. tanéve a hagyományoknak megfelelően a Szenátus ünnepi közgyűlésével kezdődött meg. Borhy László rektor nyitóbeszédét követően Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadták az egyetemi kitüntetéseket.

Az eseményen személyesen csak védettségi igazolás birtokában lehetett részt venni, a járványhelyzetben szükséges előírások betartása miatt korlátozott számban. Akik a díszteremben nem lehettek jelen, a külön teremben elhelyezett kivetítőn, illetve online az ELTE Facebook-oldalán és Vimeón követhették az eseményt.

Borhy László akadémikust idén újabb 4 évre egyetemvezetőnek választotta a Szenátus. Köszöntőjében a rektor felidézte az elmúlt tanév legfontosabb eredményeit, és az Egyetem jövőbeli céljairól is beszélt.

2020-ra megtörtént a Savaria Egyetemi Központ integrációja, amely jelentős regionális szerepvállalást tesz lehetővé az Egyetem számára a nyugat-magyarországi térségben. Emellett Gazdaságtudományi Karrá alakult a Gazdálkodástudományi Intézet, amelyet máris a legnagyobb hazai mesterképzési intézményként tartanak számon.

Az Egyetem tudományos eredményeivel továbbra is számos területen kiemelkedik. Az ELTE 2020-ban 5,4 milliárd forint támogatást nyert el az integrált Tématerületi Kiválósági Program kapcsán, de az OTKA, a Lendület, az Új Nemzeti Kiválóság Program és a nemzetközi pályázatok terén is növekvő tendenciát mutathat fel. Szerepe és innovációs súlya számottevően megerősödött a magyar felsőoktatási intézmények között, komoly pozícióra tett szert többek között a Nemzeti Laboratóriumok Programban. Innovációs ökoszisztéma-fejlesztésére és harmadik missziós tevékenységére az intézmény a továbbiakban még nagyobb figyelmet fog fordítani.

Az Egyetem 2025-ig tartó Nemzetköziesítési Stratégiát készített, emellett folyamatosan nagy szerepet vállal a nemzetközi hálózatok munkájában. A European University Foundation 2020 nyarán az ELTE-n nyitotta meg regionális irodáját, 2021 januárjában pedig elindulhatott a két intézmény közös vezetésével fejlesztett új Erasmus+ Applikáció. Hatalmas eredmény, hogy szeptember 2-án kezdetét vette a Global Challenges for Sustainability, a CHARM-EU Szövetség első és eddig az egyetlen akkreditált nemzetközi teljesképzése.

Az ELTE a globális felsőoktatási rangsorok tekintetében az erősödő verseny ellenére is megőrizte pozícióját. A koronavírus-járvány következtében ráadásul új készségekre is szert tehettünk – mondta a rektor. A 2021/2022-es tanévben az Egyetem ily módon is megújulva haladhat tovább kitűzött céljai megvalósítása felé.

Az ünnepi ülésen megjelent Gulyás Tibor innovációért felelős helyettes államtitkár, aki köszöntőjében arról beszélt, hogy az új tanév az építkezés időszakában nyílik meg. Magyarországon új szemléleten alapuló új irányítási struktúra épül új finanszírozási politikával. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem sokszínűségét és az intézményrendszerben elfoglalt meghatározó helyét elismeri a Minisztérium, és a forráselosztásnál figyelembe is veszi.

Az egyetemünkön kialakult hagyomány szerint a tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen nyújtják át azokat a kitüntetéseket, amelyeket az Egyetem Szenátusa, illetve a Kancellár adományoz az egyetem oktatóinak és munkatársainak kiváló munkájuk elismeréseként. 2021-ben 11-en kaptak professor emeritus címet, a Szenátus Eötvös-gyűrűt Erdődy Gábor egyetemi tanárnak (BTK) és Hudecz Ferenc egyetemi tanárnak (TTK) adományozott. Az kitüntetettek listáját itt tekintheti meg.

Az egyetemi kitüntetések átadása után Varga Réka, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke üdvözölte az elsőéveseket, majd elhangzott az Egyetem Nagyszombati himnusza. A jelenlévők megkoszorúzták Pázmány Péter emléktábláját és Eötvös Loránd mellszobrát.

Az ünnepségen közreműködött Oláh Vilmos gitárművész.