Tanórák ukrán gyerekeknek az ELTE-n

2022.04.06.
Tanórák ukrán gyerekeknek az ELTE-n
Az ukrajnai válsághelyzetre reagálva az ELTE Bölcsészettudományi Karán szervezték meg az ország első délutáni iskoláját, ahol menekült gyerekekkel foglalkoznak. Az önkéntes programot március közepén indította Kristina Kocyba, a Német Kultúra és Irodalom Tanszék lektora.

Az átmeneti iskolában ukrán menekült gyerekeknek kínálnak délutáni oktatást, hetente három alkalommal. A foglalkozások során elsősorban magyarul és angolul tanulnak a gyerekek, hogy minél könnyebben beilleszkedjenek a hazai közoktatási rendszerbe. A délutáni alkalmak egyelőre jól kiegészítik az ukrajnai távoktatást, és időközben ukrán pedagógusok is csatlakoztak a munkához: Lana Morozova és Olena Korjagina Harkivból érkeztek Budapestre. A program koordinálásában jelentős szerepet tölt be Julia Szavenko, aki Kelet-Ukrajnából menekült át Magyarországra. 

Kristina Kocyba elmondta, hogy jelenleg két csoportjuk van: a 6–7., valamint a 8–9. osztályos gyerekeket várják. Jelenleg mindkét korosztályban 25–30 gyerek látogatja az órákat. A diákokkal 15 önkéntes hallgató és pedagógus foglalkozik. Az anyanyelvi lektor hangsúlyozta, hogy fontos lenne anyagi támogatáshoz is jutniuk: a fizetés elsősorban az ukrán pedagógusok számára lenne elengedhetetlen, hogy meg tudjanak kapaszkodni az új környezetben. Fontos az is, hogy az iskola nemcsak a gyerekek, hanem az édesanyák számára is elérhető, számukra is fontos közösségi kapcsolatot, támogató közeget jelentenek a foglalkozások.

Az egyetem különböző karain számos önkéntes csoport segíti az ukrajnai menekült gyerekek beilleszkedését: a Tanító- és Óvóképző Kar hallgatói az Edisonplatform közreműködésével hetente tartanak foglalkozásokat a Gyáli úti menekültszálláson, a Pedagógiai és Pszichológiai Karon többek között játszócsoportot indítottak. Az ELTE az ukrajnai válsághelyzetre tekintettel segítséget nyújt határon túli hallgatóinak és a hazánkba érkező menekülteknek, az ezzel kapcsolatos aktualitásokat az alábbi oldalon találja.

Az ország első alkalmi iskolájáról többek között az RTL Klub készített összeállítást, amely itt látható.