Társadalmi innovációs konferencia zajlott Kaposváron

2023.03.27.
Társadalmi innovációs konferencia zajlott Kaposváron
ZöldIT – Digitális és zöld innovációk a magyar helyi közösségekben címmel rendeztek konferenciát március 23-án Kaposváron. A rendezvény a települések zöld, illetve digitális átállásához nyújtott hatékony segítséget az előadások, a bemutatott innovációk és jó gyakorlatok segítségével. 

A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) keretében szervezett 2023-as URBAN21 konferencia azt tűzte ki céljául, hogy a hazai településeknek - kiemelten a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát kidolgozó városoknak - gyakorlati segítséget nyújtson a zöld átállás és a digitális átállás megtervezéséhez, a szükséges változások elindításához, a fejlesztések megvalósításához. 

Noha az elmúlt időszak globális eseményei nyomán a külső környezet teljesen kiszámíthatatlanná vált, és a településeink napi szinten szembesülnek korábban nem látott problémákkal, több olyan terület is van, amelyhez kapcsolódóan már középtávon is rendszerszintű változásokat kell megvalósítaniuk. Ezek közül is kiemelkedik a klímaváltozás és a digitalizáció - melyek fontosságát az is tükrözi, hogy ezek állnak az Európai Unió városfejlesztési politikájának középpontjában is.  

A konferenciát Szita Károly, Kaposvár MJV polgármestere nyitotta meg, majd a nap folyamán előadást tartott Kivés Zoltán önkormányzati helyettes államtitkár, Gáspár Mátyás egyetemi docens, közigazgatás-szervezési szaktanácsadó és Sinkó Dániel szervezetfejlesztő, Dr. Lőrincz Katalin egyetemi docens és Németh Eszter tudományos segédmunkatárs a Pannon Egyetemről, Dr. Döbrönte Katalin fenntarthatósági szakértő az Ex Ante Kft részéről, Prof. Dr. Csepeli György professor emeritus az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, Szemerey Samu építész, szakmai vezető a Kortárs Építészeti Központból valamint Balla Attila, szakmai ügyvezető-helyettes a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. részéről. Két izgalmas panelbeszélgetést is rendeztek Karbonsemleges városi programok, valamint Okos város – példák, jó gyakorlatok címmel. 

A konferencián bemutatták a tágabb társadalmi innovációs kontextust, a városok előtt álló legfontosabb konkrét kihívásokat a zöld átállás és a digitalizáció területén. A helyszínen és online bekapcsolódó résztvevők inspirációt és fenntartható ötleteket nyújtó hazai és külföldi társadalmi innovációkkal és jó gyakorlatokkal is megismerkedhettek és több oldalról megvilágításra került a hálózatépítés, az együttműködés fontossága a társadalmi innovációs tevékenységekben. 

Letölthető anyagok

A konferencia előadásai itt elérhetők

A konferencia panelbeszélgetéseiről készített anyag itt olvasható

A rendezvény a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott RRF-2.3.1-21-2022-00013 azonosító számú Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium című projekt keretében jött létre.