Törnek előre médiajogászaink

2018.04.17.
Törnek előre médiajogászaink
Idén már a legjobb tizenhat közé került a legnevesebb médiajogi és szólásszabadsági perbeszédmondó verseny oxfordi világdöntőjén az ELTE ÁJK csapata. A csapatot Gosztonyi Gergely készítette fel.

A 2017/2018-as tanévben immár harmadik alkalommal mérettette meg magát az ELTE ÁJK csapata az Oxford University által szervezett Monroe E. Price Media Law Moot Court médiajogi és perbeszédversenyen. Első próbálkozásuk alkalmával 2015-ben a regionális fordulóig jutottak, de tavaly már kinn voltak Oxfordban, idén pedig sikerült bekerülniük a legjobb 16 közé.

A decemberben Zágrábban megrendezett regionális versenyen elért eredményükkel másodikként kerültek ki a világdöntőre, ahol a csoportmérkőzések során három egyetemmel mérhették össze tudásukat: alperesi oldalon állva a Renmin University of China és a Mansourah University (Egyiptom) csapatát, míg felperesi oldalon érvelve a tavalyi negyeddöntős National University of Kyiv-Mohyla együttesét kellett legyőzniük. A csoportkör során a kínai kollégákat 8,5–0,5 arányban, az ukránokat egy kiegyensúlyozott mérkőzésen 5–4 arányban, míg az egyiptomiakat 7–2 arányban sikerült felülmúlni. Ennek következtében

háromból három győzelemmel kerültek be a legjobb 16 közé,

ahol négyen képviselték csak az európai kontinenst. A legjobb tizenhat között az Osgoode Hall Law School (York University, Kanada) csapatával kerültek össze, és felperesként érvelve 6–3 arányban estek ki a küzdelmekből. A világdöntőt a University of San Carlos (Fülöp-szigetek) nyerte meg a tavalyi győztes Singapore Management University csapata ellen.

A csapat tagjai: Erdősi Rebeka, Kovács Andrea, Mozsolits András, Szalai Flóra, Tatár Attila. A felkészítést ebben az évben is Gosztonyi Gergely adjunktus végezte, akinek munkáját Zanathy Anna PhD-hallgató segítette.

A versenyen való részvétel az Igazságügyi Minisztérium oktatásfejlesztési programja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a PwC-tag Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda, illetve az ELTE Tehetséggondozási Tanács támogatásával valósult meg.

Forrás: ELTE ÁJK MÁJT