Tovább bővülhetnek az ELTE koreai kapcsolatai

2023.02.07.
Tovább bővülhetnek az ELTE koreai kapcsolatai
Borhy László rektor és Hamar Imre nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes bemutatkozó látogatáson fogadta Hong Kyudok frissen kinevezett koreai nagykövetet.

2023. február 7-én az Eötvös Loránd Tudományegyetemre látogatott Hong Kyudok, Korea új magyarországi nagykövete. A kötetlen hangulatú találkozón az ELTE kiterjedt koreai kapcsolatrendszere mellett a lehetséges jövőbeli együttműködések, illetve az egyetem vezetőinek tervezett koreai látogatása is szóba került.

Az ELTE a hazai koreanisztika központjának számít. A Bölcsészettudományi Karon 1997-ben indult négy féléves országismereti kurzus sikere nyomán jöhetett létre a koreai minor szak, majd 2008 nyarán megalakult a Koreai Tanszék. Az első mesterszakos évfolyam 2013-ban indult el. Az ELTE összesen 19 dél-koreai egyetemmel ápol bilaterális kapcsolatokat az oktatói, kutatói, hallgatói, illetve munkatársi mobilitás terén, de a megállapodások kiterjednek közös kutatásokra és projektekre is.

Egyetemünk többször rendezett koreai karriernapot a Magyarországon aktív koreai cégek részvételével. 2020 novemberében avatták fel a Koreai Nemzeti Könyvtár "Window on Korea" projektje keretében létrejött tanszéki könyvtárat, 2021 őszén megalakult a Budapesti King Sejong Intézet, tavaly pedig Lee Shang-hwa, Dél-Korea nyilvános diplomáciáért felelős miniszterhelyettese tartott előadást a puha diplomácia nyújtotta lehetőségekről. Az ELTE legutóbb a Chung Ang Egyetemmel hallgatócseréről kötött együttműködési megállapodást, amelynek fókuszában a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások állnak.