Tovább bővülnek az ELTE kínai kapcsolatai

2019.07.11.
Tovább bővülnek az ELTE kínai kapcsolatai
A korábbi együttműködések folytatásáról és azok részletszabályairól írt alá szerződéseket Hamar Imre nemzetközi rektorhelyettes Pekingben.

A Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (BISU) elnökével, Ji Jinbiaoval, valamint a Kínai Kommunikációs Egyetem (CUC) Egyetemi Tanácsának elnökével, Chen Wenshennel találkozott július elején Kínában Hamar Imre, az ELTE nemzetközi rektorhelyettese, hogy az intézmények közti kapcsolatok erősítéséről és jövőbeni közös projektekről egyeztessenek. A találkozókon a már megkötött kétoldalú megállapodásokhoz kapcsolódó, a további együttműködés kereteit rögzítő szerződéseket írtak alá.

A Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemével rögzített megállapodás a hallgatói/oktatói csereprogram mellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a kínai partneregyetemről az ELTE-re érkező diákok magyar alapszakon tanulhassanak. A Kínai Kommunikációs Egyetemmel aláírt szerződés már a második a „double degree” – vagyis kettős diplomát adó – képzésekről szóló megállapodások sorában. Az első ilyen szerződést a Szecsuáni Idegen Nyelvi Egyetem és az ELTE BTK kötötte meg a magyar szakra vonatkozóan, 1+3 éves formában. A képzésben részt vevő 10 diák 2019 szeptemberében kezdi meg harmadik tanulmányi évét az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Idén szeptembertől a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem húsz hallgatója kezdi meg egy éves magyar részképzését Budapesten, egyetemünk így már négy kínai felsőoktatási intézmény magyar szakával folytat eredményes együttműködést. Kínában jelenleg 11 egyetemen működik magyar szak, így a jövőben várhatóan tovább bővülnek a hasonló kétoldalú megállapodások.


Korábban:

Az ELTE a kínai állami televízióban
Kibővült az ELTE-BISU együttműködés
A Pekingi Nyelvi- és Kulturális Egyetem küldöttsége az ELTE-n
Erősödő egyetemi kapcsolatok Kínával