Új utakat is nyithat a home office

2020.04.21.
Új utakat is nyithat a home office
A koronavírus terjedése az Eötvös Loránd Tudományegyetemet is új, többek között a munkaszervezéssel összefüggő kihívások elé állította. A feladatok otthonról való ellátása okozhat többlet munkaterhet, de több-kevesebb szabadidőt is. Csók Ágnes, a Karriermenedzsment osztály vezetője és Kassa Gabriella, a Karrierközpont szakpszichológus vezetője ajánl fejlesztési lehetőségeket az online tér világából.

Az elmúlt néhány hétben gyökeresen megváltozott az életünk, a munkakörnyezetünk. Nemcsak a felnőtteknek, a gyermekeknek, hanem a családoknak együttesen is új kihívásokkal kell szembenézniük. Ugyanakkor a home office munkavégzés számos lehetőséget is tartogat.

Kezdetben kisebb változtatásokkal próbálkozhatunk, akár egy régi vágyunk, korábbi álmunk elérése érdekében tehetünk lépéseket. A következő időszakban már az önfejlesztésre, a tanulásra, illetve látószögünk bővítésére és a rendszeres otthoni testmozgásra is fordítsunk időt. Az online tér tele van ingyenes lehetőségekkel, és ezek köre az igények növekedésével folyamatosan bővül is.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választásnál? Először is gondoljuk át, hogy heti hány órát tudunk erre fordítani. Meg tudunk-e határozni heti fix időpontot? Gondoljuk át, miben szeretnénk igazán fejlődni! Milyen területek érdekelnek a leginkább? Saját szakterületünkön bővítenénk a tudásunkat, vagy inkább valami újat tanulnánk? Informatikai tudásunk naprakész-e, miben fejlődhetnénk? És a nyelvtudásunk? Szükséges-e fejleszteni, vagy belevágnánk egy új nyelvbe? És mi a helyzet önmagunkkal? Akarjuk-e valamelyik személyiségjegyünket fejleszteni? Szükségünk lenne testmozgásra vagy akár relaxációra? Azt is érdemes tisztázni, a csoportos vagy az egyéni tanulási formákat kedveljük-e.

Miután a fentieket átgondoltuk, nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak az online térben. Hallgathatunk előadásokat sokféle témában, részt vehetünk webináriumokon, rengeteg e-learning tananyag közül válogathatunk. Online órákon sportolhatunk a nappaliban is. De akár szakmai kérdésekről is kezdeményezhetünk csoportos beszélgetést. Egyes elfoglaltságokat pedig akár össze is kapcsolhatunk, nyelvet például tanulhatunk úgy is, hogy idegen nyelvű szakmai képzésen, továbbképzésen veszünk részt, bekapcsolódunk egy idegen nyelvű sportközösség életébe, vagy a családdal közösen nézünk idegen nyelvű filmeket.

Az ELTE munkáltatóként törekszik arra, hogy a munkatársak mentális egyensúlyát megőrizze,

illetve – a kialakult körülmények között is – támogatja szakmai és személyes fejlődésüket. Ennek érdekében az előző évek sikereire, valamint a munkatársak igényeire reagálva, a Karrierközpont áprilisban újraindította a dolgozói nyelvi képzést, amely a járványügyi helyzetre tekintettel online zajlik majd.

Sokunk számára jelenthet kihívást az Egyetemen most bevezetett új irodai környezet (Office 365) használata. A Karrierközpont munkatársai felhasználóbarát tematikus sorozatban, 8–10 perces videókban mutatják be, melyik alkalmazást mire használhatjuk.

Előfordulhat, hogy a kialakult helyzet miatt életünkben felmerülő nehézségek mentális problémákat okoznak. A napfény, a levegő, a mozgás hiánya feszültté teheti az embereket. Lelki ellenálló képességünk erősítése érdekében érdemes odafigyelni személyes kapcsolatainkra, sokat mozogni, megfelelően táplálkozni és elegendőt pihenni. A járvány okozta megváltozott élethelyzet miatt az ELTE PPK Életvezetési Tanácsadó új szolgáltatást vezetett be: az ELTE hallgatói és dolgozói 1–3 alkalmas online konzultációt vehetnek igénybe a karantén/izoláció okozta élethelyzet kapcsán felmerült nehézségekkel, szorongásokkal való hatékonyabb megküzdés érdekében.

Az ELTE Szolgáltatási Igazgatóság az alábbi elérhetőségeken áll a munkatársak rendelkezésére: kassa.gabriella@kancellaria.elte.hu, info@karrier.elte.hu.

Az ELTE Karrierközpont további, folyamatosan frissülő ajánlatait a Karrierközpont oldalán vagy erre a linkre kattintva érhetik el.

Ajánlott ELTE-s képzések, előadások

Visszahallgatható előadások az ELTE Karrierközpont szervezésében:

Visszahallgatható előadások az ELTE Alumni Központ szervezésében: