Újabb jelentős leletekre bukkantak az ELTE régészei Brigetióban

2019.07.11.
Újabb jelentős leletekre bukkantak az ELTE régészei Brigetióban
Idén nyáron is folytatódnak az ásatások Komárom molaji városrészén, ahol még 2017-ben kezdődött meg a feltárás. A munka során a napokban megtalálták a brigetiói legiováros északi főkapuját, a hozzá csatlakozó falakat és egy rövid útszakaszt.

„A területen korábban egy félköríves épületrésszel ellátott létesítményt, valamint egy rendkívül jó állapotú, csaknem 30 méter hosszú csatornát találtunk” – mondta Bartus Dávid egyetemi docens, az ásatások vezetője. A bélyeges téglák Terentius és Frigeridus katonai elöljárók neveit örökítik meg, ami arra utal, hogy az épületeket a 370-es évek elején emelhették. Az ELTE Ókori Régészeti Tanszék vezetője hozzátette: idén ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal megkezdődik annak a régészeti parknak a kivitelezése, amely az 1600 éves római katonaváros, Brigetio örökségét mutatja majd be a látogatóknak. A mintegy héthektáros parkban múzeumi kiállítótér, római kori játszótér, látogatóközpont és régészeti leleteket bemutató csarnok is helyet kap. Az újonnan emelt épületeknek köszönhetően a park szinte egész évben látogatható lesz.

A Komáromi Klapka György Múzeum munkatársai és az ELTE Ókori Régészeti Tanszék régészei 1992 óta folytatnak minden nyáron ásatásokat Brigetio területén. 2017-ig a Vásártéren zajlottak a munkálatok. A 25 év alatt az egykori polgárvárosi részen számos páratlan lelet került elő, egyebek közt a tér nyugati részén találtak egy pékműhelyt, benne két kemencével, valamint a keleti szekcióban épületek értékes falfestményeit tárták fel.

A római határ, a limes mentén fekvő Brigetio Komárom keleti városrésze, Szőny alatt található. A Kr. u. 100 körül felépített állandó kőtáborban állomásozott a Római Birodalom határait védő 30 legio egyike, a Legio I. Adiutrix. Az erődítmény vonzáskörzetében először katonaváros alakult ki, majd ettől 2-3 kilométerre polgárváros létesült.

A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét, történetét Magyarországon Aquincuméval lehet összehasonlítani.

Brigetio a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.

A feltárásokat a komáromi önkormányzat idén is támogatja, valamint pályázati forrásból is különítettek el pénzt a munkálatokra. Az ásatások előreláthatólag augusztus végéig zajlanak, azonban július 24-én nyílt nappal várják az érdeklődőket a szakemberek. Folyik a területen negyedszázada folyó munka történetének feldolgozása is, az eredményeket hamarosan könyvben is publikálni fogják – jelezte Bartus Dávid.

Az ásatásokon talált leletanyag a Klapka György Múzeumba kerül, de ma már a Kelemen László utcai épület nem tud újabb kincseket befogadni. Főként ez indokolja, hogy megkezdjék az 1900-as évek elején, a Magyar Királyi Méntelep laktanyája számára épített egykori „kombinát” átalakítását, ahová a Múzeum is beköltözhet. „Van például egy lakomát ábrázoló, töredékes, 6x4 méteres falfestményünk. Az applikáció segítségével kitölthetjük a hiányzó részeket és a festményt teljességében csodálhatjuk majd meg. Helyet kap az új kiállításban a Vásártéren feltárt pékség, egy padlófűtéses lakószoba és egy pince. A Vásártéren három pincét találtunk, ezek legfőbb jellegzetességeit majd egy helyiségben mutatjuk be” – mondta el korábban a beruházásról Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatónője. Az új kiállításon láthatjuk majd az 1900-ban feltárt Jupiter Dolichenus-szentélyt és az idők során előkerült szarkofágokat és téglasírokat is.

„A beruházás teljes költsége 1,4 milliárd forint, ebből több mint 1 milliárdot az önkormányzat biztosít a saját költségvetéséből – mondta el a sajtótájékoztatón Molnár Attila polgármester. A teljes felújítás után az épület földszintjén kap helyet az állandó római kori kiállítás, az időszaki kiállítást bemutató látogatóterem, az installációs raktár, a turisztikai bemutatótér, az iroda, valamint egy ajándéktárgyak értékesítésére szolgáló helyiség, de lesz kávéház és a gyerekek szórakoztatását szolgáló játékkuckó is. Az emeleten irodákat és további kiállítóhelyiségeket, a tetőtérben pedig előadótermeket alakítanak ki, hiszen

az ELTE ide helyezi át a régészek elméleti képzésének egy részét,

tekintve, hogy a nyári gyakorlati képzés helyszíne évtizedek óta a szőnyi Vásártér. A beruházás a tervek szerint legkésőbb 2020 nyarára fejeződik be.

Forrás: MTI, Kisalföld, HVG
Fotó: MTI / Krizsán Csaba


Korábban:

Értékes leleteket találtak régész hallgatóink
Ásatások Brigetióban
25 milliós támogatás Brigetio további feltárására
Régészeti tudásközpont Komáromban