Újra Zöld kihívások

2021.11.17.
Újra Zöld kihívások
Az Egyetem fenntarthatóságát javító projekteket vár az ELTE polgáraitól az UNI-ECO Erasmus+ stratégiai partnerség.

Az UNI-ECO Erasmus+ együttműködést a Montpellier-i Egyetem vezeti, partnerei az ELTE, a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem (mind partnerei a CHARM-EU Európai Egyetemek Szövetségnek), valamint az UNIMED egyetemi hálózat és a CESIE non-profit szervezet.

Az együttműködés célja, hogy beépítse a társadalmi és a környezeti fenntarthatóságot a modern egyetemi szellemiségbe. A partnerség 2021-ben tett közzé először Zöld kihívást, amelynek célja, hogy bátorítsa az ELTE campusainak használóit a közösségi cselekvésre miniprojektek végrehajtásával. A nyertes projektekről itt olvashatja el cikkünket.

A 2022-es felhívás témái: 

  • a Fenntartható Fejlődési Célok és általánosságban a fenntarthatóság iránti érzékenyítés
  • intézkedések a kampusz biodiverzitásának megőrzéséért és növeléséért
  • a körkörös gazdaság felé való elmozdulás az egyetemen
  • módszerek keresése a hatékonyság növelése érdekében (erőforrások – mint pl. a víz és energia – felhasználása, alternatívák a műanyaggal szemben, szállítás/mobilitás stb.)

A pályázatra az ELTE campusainak használói (hallgatók és munkavállalók) jelentkezhetnek akár a saját projektötletük beküldésével, akár más projektekhez való csatlakozással. A csapatoknak legalább 2, legfeljebb 5 főből kell állniuk. A résztvevők lehetnek egyazon egyetem polgárai, vagy a partneregyetemek polgárai is (Montpellier-i Egyetem, Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, és az Utrechti Egyetem). Lehetőség van arra is, hogy valaki egyénileg csatlakozzon már meghirdetett projektötletekhez, de a csapat maximális létszáma ebben az esetben sem haladhatja meg az 5 főt.

Az UNI-ECO Tanács választja ki a legjobbnak tartott 5 projektet; ezek vehetnek részt az UNI-ECO zöld kihívásában. A kiválasztás eredményét az elte.hu-n tesszük közzé 2021. december 13-ig. A nyertes csapatoknak március közepéig előrehaladási jelentést kell készíteniük projektjük fejlesztéséről és megvalósításáról, az UNI-ECO Tanács ezek alapján jelöli ki azt a 2 vagy 3 projektet, amelyik részt vehet az UNI-ECO Nyári Egyetemen.

Jelentkezés az UNI-ECO honlapján 2021. december 5-ig. 

Felhívás