Xu Lin az ELTE új díszdoktora

2016.10.06.
Xu Lin az ELTE új díszdoktora
Az ELTE Szenátusa 2016. október 6-án ünnepi közgyűlést tartott az Aula Magnában. Az ülésen, amelyet Mezey Barna rektor nyitott meg, egyetemünk díszdoktorává avatták Xu Lin miniszterhelyettes asszonyt, a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) főigazgatóját, a Kínai Népköztársaság kormányának tanácsadóját.

Xu Lin a kínai nyelv és kultúra autentikus megismertetése, valamint a kultúrák közötti párbeszéd kialakítása és megvalósítása érdekében folyó nemzetközi együttműködés kiemelkedő egyénisége. Tanulmányait a Fudan Egyetem kémia szakán végezte 1972 és 1975 között, majd közgazdaságtanból szerzett MA fokozatot a Pekingi Tanárképző Egyetemen, jelenleg tizennégy ország húsz egyetemének díszdoktora. 2004 óta a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) igazgatója, melynek célja a kínai nyelv és kultúra megismertetése, valamint a kínai nyelv oktatásának támogatása a világ különböző országaiban. Xu Lin miniszterhelyettes asszony kezdetektől aktívan támogatta az ELTE Konfuciusz Intézetének létrehozását, amely 2006 decemberében – hazánk első intézeteként – kezdte meg működését. Az Intézet 2007-es kiválósági díját további három követte (2009, 2011 és 2013), a rendkívül rangos Modell Intézet kitüntetést 2015 decemberében vette át Egyetemünk delegációja Sanghajban. A Hanban főigazgatójának jelentős támogatásával 2014 novemberében jöhetett létre az Európában egyedülálló oktatási centrum, az ELTE Konfuciusz Intézet Közép- és Kelet-európai Regionális Tanárképző Központja. Az ELTE Központ 2015-ös pekingi megnyitásakor kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara történetében először koncertezhetett Kínában: a kínai-magyar kulturális projekt ilyen szintű támogatása példátlan a HANBAN történetében.

Xu Lin beszédében magyar nyelven köszöntötte a résztvevőket, majd hangsúlyozta, hogy a kivételes kitüntetéssel az Egyetem nemcsak személyének, hanem a világ összes Konfuciusz Intézetének munkáját ismeri el. A miniszterhelyettes asszonynak idén tavasszal Szilas Cecília, Magyarország kínai nagykövete Pekingben adta át Mezey Barna rektor úr kitüntetésről szóló levelét – Xu Lin kiemelte, erre korábban egy országban sem volt példa. A Hanban főigazgatója méltatta a Magyarország és Kína közötti kulturális, gazdasági és tudományos kapcsolatokat, amelyek előmozdításához a díszdoktori oklevél is hozzájárulhat. Xu Lin elmondta, gyermekkora fontos költője volt Petőfi Sándor, akit Kínában mindenki ismer (Szabadság, szerelem! című versét el is szavalta kínaiul), ezért is érzi kiemelten fontosnak, hogy jelenlegi munkájában követként segítheti a két ország kapcsolatainak fejlődését. Felidézte, hogy több mint tíz évvel ezelőtt Hudecz Ferenc akkori rektor úrral közösen írták alá azt a megállapodást, amelynek eredményeként a mára rendkívül sikeres és elismert ELTE Konfuciusz Intézet létrejött. A Hanban 2005 óta több mint két millió euróval, 250 tanárral és önkéntessel, valamint könyvadományokkal járult hozzá az Intézet működéséhez. Xu Lin külön köszönetet mondott Mezey Barnának; Hudecz Ferencnek; Borhy Lászlónak, a Bölcsészettudományi Kar dékánjának és Hamar Imrének, az ELTE Konfuciusz Intézet vezetőjének az Intézet folyamatos támogatásáért. Beszéde végén elmondta, a világ 85 országát érintő utazásai során még soha nem őrzött meg repülőtéri beszállókártyát, de a Peking–Budapest kártyával kivételt tesz, hogy emlékeztesse rá, örökké az ELTE tagja lesz.

Az ülésen közreműködött az ELTE BTK Zenei Tanszék vegyes kórusa, vezényelt Mindszenty Zsuzsánna főiskolai docens.

Díszdoktoravatás 2016.10.06.

Díszdoktoravatás 2016.10.06.

0

/

0

0

/

0