A Joseph Cours-pályázat 2023-as nyertesei

2023.11.24.
A Joseph Cours-pályázat 2023-as nyertesei
Az ELTE Tudományos Tanácsa Matola Alexandra Tündének és Pálinkás Jánosnak ítélte oda a fiatal biokémikusoknak és genetikusoknak adható egyetemi támogatást.

Joseph Cours amerikai professzor 2016 őszén 4000 dollárt adományozott az ELTE-nek, és azóta is minden évben adományt juttat kutatásaink támogatására. A Tudományos Tanács – mint az Egyetem kutatási-fejlesztési-innovációs stratégiájának kialakításáért és megvalósításáért felelős testület – a tudományos tevékenység ösztönzése, a fiatal kutatók támogatása és kiemelkedő tudományos teljesítmények elismerése érdekében az adományból 2017-ben hirdetett először pályázatot a biokémia és genetika területén tevékenykedőknek. 

Idén a színvonalas pályaművekből a bírálóbizottság a jelentkezők publikációs tevékenységét, tudományos előéletét és doktori képzéshez kapcsolódó eredményeit vizsgálva Matola Alexandra Tündét és Pálinkás Jánost ítélte nyertesnek. A két doktorandusz 2023. november 24-én A tudományos kutatás napja az ELTE-n rendezvényen veszi át az ösztöndíjat Borhy László rektortól.

Matola Alexandra Tünde immunológus kutatási területe alapszakos tanulmányai óta annak felderítése, miként vesz részt a komplementrendszer a gyulladásos és autoimmun betegségekben. Munkája a rheumatoid arthritis (RA) és a komplement autoantitestek vizsgálatával kezdődött. Kutatótársaival elsőként írt le korábban nem azonosított anti-B faktor antitestet RA-betegekben. A komplement vizsgálatát olyan vesebetegeknél is folytatja, ahol a komplementrendszer hibás működése okozza a vesében fellépő gyulladást, szöveti sérülést, akár veseelégtelenséget. Már számos komplement fehérje elleni autoantitestet detektált társaival, jelenleg funkcionális vizsgálatokkal igyekszik kimutatni azok hatását a szervezetben jelenlévő fehérjekaszkádra, amely a veleszületett immunrendszer részeként szerepet játszik a kórokozók eltávolításában.

Pálinkás János biológus 2017-ben kezdte kutatómunkáját a Biokémiai Tanszéken, ahol a DNS-hibajavításban kulcsfontosságú szerepet játszó motorenzimek, DNS-helikázok szerepét vizsgálta. Témavezetőjével kidolgoztak egy vizsgálómódszert, amelynek segítségével alapvető működésbeli különbségeket tártak fel a bakteriális és humán RecQ helikázok között. PhD-kutatásában egy másik fehérjecsaládot, az egyszálú DNS-kötő fehérjéket vizsgálja. A DNS-anyagcserében központi szervezőknek tekinthető SSB fehérjékkel való munka során figyelt fel a folyadék-folyadék fázisszeparációra (LLPS): labortársaival sikerült baktériumban is találnia LLPS tulajdonsággal rendelkező fehérjéket, amelyeket eddig nagyrészt eukariótákban azonosítottak. Egy másik kutatás keretében az EcSSB mint potenciális antibakteriális célpont LLPS tulajdonságát specifikusan gátló kismolekulákat azonosít, olyan biofizikai és biokémiai módszertan kidolgozására törekedve, amely általánosan használható lehet LLPS rendszerek karakterizálására.

A pályázat nyertesei 11 hónapon át havi 70e Ft-os ösztöndíjat kapnak, az ösztöndíjas időszakban elért eredményeikről Q1 kategóriájú publikációban kell beszámolniuk.

Korábbi nyertesek: 2017: Gógl Gergő Zsolt, 2018:Szikora Bence, 2019: Lukácsi Szilvia Zsófia, Erdős Gábor Dániel, 2020: Nagy-Baló Zsuzsa, Kovács Zoltán, 2021:Jezsó Bálint, Marx Anita, 2022: Balassa Kinga, Csikós-Kiss Vivien, Nagy Zoltán Attila.