A szombathelyi gépészek nyerték az idei Techtogethert

2022.10.20.
A szombathelyi gépészek nyerték az idei Techtogethert
Az első helyezés mellett öt különdíjat is szerzett az ELTE StudentTechLab a Bálnában rendezett országos mérnök hallgatói versenyen.

A Techtogether versenyt kilenc éve rendezi meg fiatal ipari innovátorok számára az autopro. hu. A versenyfeladatokat ipari vállalkozások fogalmazzák meg valós problémákra. A kezdeményezéssel nyernek a cégek, hiszen tehetséges mérnökhallgatókkal kerülnek kapcsolatba, és nyernek a hallgatók is, mert szakmai tudást, információkat, esetleg szponzori lehetőséget és potenciális álláshelyeket is szerezhetnek.

A versenyt hagyományosan ipari kiállítás keretében rendezik meg, idén ezt szakmai konferencia is kísérte. A rendezvényre 2022. október 18–19. között a Bálnában került sor. A Techtogether összesített győztese a StudentTechLab ELTE lett, a szombathelyiek 300 ezer forintot és egy Craftbot Flow Wide XL 3D nyomtatót nyertek. Emellett megkapták az AVL Hungary, a Bosch Rexroth Kft., az NNG Kft., a Schaeffler Savaria Kft. és a Tequa International Kft. díját is.

Szombathelyen 2015-ben indult meg a duális mérnökképzés, a Savaria Műszaki Intézet először 2017 -ben tudott csapatot felállítani a Techtogetherre. A Szombathelyi Gépészek 2018-ban a harmadik helyen végeztek, és kaptak négy különdíjat is, 2019 őszén pedig az ezüst mellé még nyolc különdíjat is bezsebeltek. 2020-ban már ők nyújtották a legjobb megoldást a hazai tech cégek által felvetett műszaki problémákra. 2021-ben harmadikok lettek.


Az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet 16 fővel képviseltette magát a helyszíni versenyen; a csapat főként magyar és nemzetközi gépészmérnök hallgatókból állt, akiket idén már programtervező informatikus és marketinges hallgatók is erősítettek.

A győztes csapat tagjai: Lajber Kristóf, Bátorfy János, Horváth Kristóf Tibor, Horváth Bálint József, Tóth Dániel, Agg Martin, Majór Mónika, Kajtár Donát, Szőnye Parik, Horváth Milán, Akácos Gábor, Rózsavölgyi Mátyás, Somogyi László, Hafida Mahou, Asad Ahmed Khan, Abdulrahman Moawad, Kalcsics Ádám. Kiemelendő Horváth Kristóf Tibor 3. éves duális gépészmérnök hallgató, csapatvezető és Lajber Kristóf doktorandusz munkája.

Az ezüstérmet a BME Motorsport csapata, a bronzérmet pedig a BME SharkTeam szerezte meg.

Fotó: Kajtár Donát