Az ELTE a legjobb egyetemek közt a CWUR rangsorában

A Center for World University Rankings (CWUR) 2014. július 15-én hozta nyilvánosságra legfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – a lista legjobb magyar intézményeként – az előkelő 371. helyen szerepel.

A legjobb tíz között nyolc amerikai és két brit intézményt találunk: a lista élén a Harvard University, a Stanford University és a Massachusetts Institute of Technology szerepel, amelyeket a University of Cambridge és a University of Oxford követ.

A listára hat magyar intézmény került fel: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 371., a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673., a Szegedi Tudományegyetem a 712., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 811., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 862. helyen végzett. A régió egyetemei közül a Bécsi Egyetem a 205., a prágai Károly Egyetem a 313., a Varsói Egyetem a 419., a krakkói Jagelló Egyetem a 479., a Grazi Egyetem az 518. helyen szerepel a rangsorban.


A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

Néhány héttel ezelőtt jelent meg a Leideni Egyetem rangsora, amelyen a hazai intézmények közül szintén Egyetemünket rangsorolták a legmagasabban. Az ARWU 2013-as rangsora szerint is az ELTE a legjobb hazai intézmény, valamint Egyetemünk áll a HVG hazai rangsorának élén is. A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben évente rendeznek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.

Eduline / CWUR

2014.07.17.