Befejeződtek idén a perbeszédversenyek

2019.06.12.
Befejeződtek idén a perbeszédversenyek
Egyre több jogesetmegoldó és perbeszédversenyt hirdetnek meg itthon és külföldön is, mind elméleti, mind pedig gyakorlati téren felkészítendő a jogászokat jövőbeli munkájukra. A versenyeken az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói egyre nagyobb számban indulnak és kiváló eredménnyel térnek haza.

Tavasszal zajlanak a joghallgatók nagy hazai és nemzetközi összecsapásai, a jogesetmegoldó és perbeszédversenyek. A szakmai felkészültséget és az előadókészséget egyaránt felmérő versenyek igazi próbák a jövő jogászai számára: meg tudják-e oldani az egyre komplexebbé váló jogi ügyeket, és képesek-e megvédeni, elfogadtatni álláspontjukat a bírákkal. Az eredményes szerepléshez a hallgatók tehetségére és szorgalmára épp annyira szükség van, mint az őket felkészítő tanárok szakmai tudására és tapasztalatára.

Az ÁJK hallgatói mindig sikeresen szerepeltek a hazai versenyeken, de az utóbbi években a nemzetközi jogászvilág figyelmének előterébe is bekerültek.

Az ELTE Jessup Team az utóbbi évtizedben évről évre jobb eredménnyel tért haza Washingtonból, a világ legjelentősebb nemzetközi jogi perbeszédversenyéről, nem egyszer a legjobb szónok címet is megszerezve. Tavaly beadványukkal már maguk mögé utasítottak mindenki mást, idén pedig abszolút győzelmet arattak, a Columbia Egyetem csapatát is lekörözve. Ez szinte hihetetlen eredmény, mivel a verseny angolul zajlik, és hatvanéves történetében eddig mindössze kétszer sikerült nem angol anyanyelvű csapatnak győznie, egyszer a franciáknak, egyszer pedig az oroszoknak – Közép-Európából pedig Kajtár Gábor csapata az első, amely hazahozhatta a kupát.

A Jessup európai megfelelője a Telders International Moot Court Competition, amelyet Hágában, a Nemzetközi Bíróságnak helyet adó Béke Palotában tartanak minden év májusában. Az ÁJK csapata tavaly alperesi oldalon 5., felperesi oldalon 7. lett, idén pedig megnyerte a versenyt, és a legjobb szónoknak járó díjat is egyik tagja, Tóth Franciska kapta. Felkészítőjük szintén Kajtár Gábor volt Sulyok Katalinnal. 


A Jessup-verseny győzteseit és felkészítőit a köztársasági elnök is vendégül látta

Eddig még nem fordult elő, hogy a Jessupot és a Telderst is ugyanannak az egyetemnek a csapata nyerje meg egy adott évben, ráadásul idén ezt az eredményt egy nem angol anyanyelvű ország egyeteme érte el. 

Tör előre egy fiatalabb versenyen, az oxfordi Monroe E. Price médiajogi és szólásszabadsági perbeszédversenyen a Gosztonyi Gergely adjunktus vezette médiajogász-csapat is, ők tavaly bejutottak a legjobb 16 közé, és pozíciójukat idén is meg tudták őrizni. A döntőben az Eötvös Loránd Tudományegyetem a dél-ázsiai válogatót megnyerő Gujarat National Law University (India) csapatával került össze, és alperesként érvelve a lehető legszorosabb, 5-4-es arányban esett ki a küzdelmekből, ahol egyébként már csak négy egyetem képviselte az európai kontinenst. 

Remek szerepléssel hatodik helyezést ért el az ELTE ÁJK Inzelt Éva vezette csapata is februárban a Párizsban megrendezett nemzetközi mediációs versenyen. Egyetemünk hallgatói közel egy évtizede vesznek részt a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara rangos megmérettetésén, idén azonban felülmúlták minden eddigi teljesítményüket. A versenyre 63 egyetem delegált több száz jog- és közgazdászhallgatót, és az ELTE leendő jogászai olyan egyetemek csapatait utasítottak maguk mögé, mint a londoni Queen Mary Egyetem, a New York-i Fordham Egyetem, a New York Law School, a szintén amerikai Rutgers Egyetem, a belga Leuveni Egyetem, az ausztrál Monash Egyetem vagy az előző években többször dobogós krakkói Jagelló Egyetem. A negyeddöntőben az ÁJK-sok az új-zélandi Aucklandi Egyetem ellen kaptak ki – ez a csapat nyerte meg végül idén a versenyt.

Az ÁJK hallgatói május 3–5. között a kolozsvári Sapientia Egyetemen 9  csapata részvételével rendezett új, büntetőjogi versenyen is indultak és nyertek: dolgozatukkal és előadásukkal a bírálók egyöntetű elismerését váltották ki.  

Mindeközben folytak a magyarországi versenyek is. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Közigazgatási Eljárásjogi Egyesület szervezésében május 7-én került sor az első országos közigazgatási jogi jogesetmegoldó versenyre, ahol több ELTE-s csapat is indult, közülük az írásbeli forduló után három jutott be a nyolcas szóbeli döntőbe, ahol az első három helyet meg is szerezték. 

Az országos büntetőjogi perbeszédversenyen mindkét kategóriában az ELTE versenyzői szerezték meg az első helyet: Kocsi Ádám védőként, Fedorecz Renáta ügyészként győzte le a többi jogi kar versenyzőit. A versenyre a hagyományoknak megfelelően az országból minden jogi kar egy védő és egy ügyész versenyzőt nevezhetett, akik 1,5 óra alatt készülhettek fel a jogesetből, és 10 percben adhatták elő a perbeszédeiket. A bírálóbizottság a jogászi hivatásrendeknek megfelelően a szakma elismert jogászaiból állt. Az ELTE-seket Hack Péter tanszékvezető egyetemi tanár, Bárányos Bernadett és Horváth Georgina egyetemi tanársegédek készítették fel.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban május elején kilencedszer rendezték meg az országos nemzetközi jogi jogesetmegoldó verseny döntőjét: a 10 fős szakmai zsűri előtt Bartuszek Lilla, az ELTE ÁJK Nemzetközi és EU Közjogi TDK titkára bizonyult a legjobbnak.

Kifejezetten szoros versenyben lett második Lőcsei Virág alperes kategóriában az április 26-án Győrött, a Széchenyi István Egyetemen megrendezett országos munkajogi versenyen. Az ELTE-s csapat másik két tagja, Szakács Dóra felperesként negyedik, Fekete Marcell bíró kategóriában ötödik helyen végzett.

Lezajlott az ELTE hagyományos nagy háziversenye, a  Nemzetközi Magánjogi és Európai Gazdasági Jogi Tanszék által szervezett Émile Noël európai uniós kereskedelmi jogi perbeszédverseny is, amelyen idén már 78 hallgató mérettette meg magát. A versenyen a hallgatóknak az Európai Unió Bírósága előtti jogvitát szimuláló eljárásban kellett képviselniük mind a felperesi, mind az alperesi oldalt. A jogeset központi kérdése szabadalmi lepelbe burkolt versenyjogi jogvita megítélése volt. A versenyre harminchárom 2-3 fős csapat nevezett, ebből 12 jutott be a szóbeli fordulóba, amely két bírói panel előtt zajlott. Első helyen Szepesi Szonja, Balázs Gergő és Kárász Marcell végzett, második lett Erdősi Rebeka, Fábián Alíz és Somogyi Máté, a harmadik helyet pedig Hanák Panna, Pap Kristóf és Soós-Nagy Bendegúz szerezték meg. Mind a felperesi, mind az alperesi pozícióban 2 legjobb szónok díjat hirdetett ki a bíráló bizottság: felperesként Balázs Gergő és Frankó Zsombor, alperesként Pap Kristóf és Vincze Balázs vihették haza az elismerést.