Digitális segítség autizmussal élő személyeknek

2021.04.02.
Digitális segítség autizmussal élő személyeknek
Két nagyszabású támogató projektet zár le az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógai Karon működő MTA–ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport. Az Autizmus Világnapja (április 2.) alkalmából a kar aulájában kék színbe borult Bárczi Gusztáv mellszobra, a kar ezzel a gesztussal csatlakozott az Autisták Országos Szövetségének „Ragyogj kéken!” kampányához.

Az Autisták Országos Szövetségével közösen megvalósított DATA (Digitális Autonómia-támogatás az Autizmus Spektrumon) projekt egyedülálló támogató rendszert hozott létre autizmussal élő emberek és családtagjaik, illetve az őket segítő szakemberek számára. Az iOS és Android rendszereken egyaránt futtatható alkalmazás az otthoni, iskolai, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben nyújt segítséget, és hasznos eszköz az akadályok egy részének leküzdéséhez az olyan hétköznapi tevékenységek során, mint az önkiszolgálás, ügyintézés, egészségügyi ellátások igénybe vétele, munkavégzés, tanulás, szabadidős tevékenység és közlekedés. A módszertan különös aktualitáshoz jutott 2020 tavaszán, gyorsan nyújtott hatékony támogatást ahhoz, hogy az autizmussal élő személyek könnyebben alkalmazkodjanak a járvány miatt megváltozott élethelyzethez.

Emellett az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport (MASZK) most zárja le az MTA által támogatott, ötéves kutatás-fejlesztési projektjét is. A program keretében kiterjedt felmérést készítettek az autizmussal élők, családtagjaik és segítőik életminőségéről, ellátásuk helyzetéről. A kvalitatív és kvantitatív elemeket is tartalmazó felmérésben 845 fő vett részt, köztük az összehasonlíthatóság kedvéért olyanok is, akiket nem érint az autizmus problémaköre. Az adatfelvételt 2016 és 2018 között végezték.

A kutatás eredményeire alapozva a szakértők 2018-19-ben kifejlesztettek egy általános iskolás gyerekeknek szóló gyakorlati programot. A Csillagbusz Inklúziós Intervenciós Program (CsIIP) célja, hogy többségi oktatásban részt vevő kisiskolások segítséget kapjanak integráltan tanuló, autizmussal élő osztálytársaik jobb megértéséhez. Az egy iskolai félévre szabott gyakorlati program játékos aktivitásokból áll, amelyek a különbözőségek elfogadására és tiszteletére, az autizmus megértésére, az autizmussal élő diáktársakkal való együttműködés stratégiáira, az iskolai bántalmazás kezelésére, valamint a társadalmi felelősségvállalásra tanítanak. Az aktivitások a Csillagbusz című tudásformáló mesekönyv köré szerveződnek, a Csillagbusz 2016-ban a Magyar Gyerekkönyv Fórum zsűrijének döntése alapján az év gyerekkönyve címet nyerte el az innováció kategóriában.


Bárczi Gusztáv mellszobra az ELTE BGGyK aulájában. Az ENSZ 2008-ban nyilvánította az autizmus világnapjává április 2-át, felhívva ezzel a figyelmet az autizmussal élő személyek problémáira. Hazánkban az Autisták Országos Szövetségének „Ragyogj kéken!” kampánya keretében a Gellért-hegyi Szabadság-szobor borul kék színbe, a gesztussal ehhez csatlakozott az ELTE gyógypedagógiai kara

A CsIIP programot a gyakorlatban is kipróbálták összesen 281 második és harmadik osztályos gyermek, köztük 14 autizmussal élő kisdiák, illetve tanítóik és szüleik részvételével. A gyakorlati próbák tehát 8 érintett osztályban zajlottak le, míg 6 másik osztály kontrollcsoportként segítette a hatások vizsgálatát. Az életminőséget vizsgáló MASZK-kutatás eredményeit és a CsIIP programot a szakértők részletesen is bemutatják július 2-án a Dialógusok az autizmusról 2021 című online konferencián.

Győri Miklós, az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport vezetője 2020 nyarán számolt be az autizmussal élők társadalmi és gazdasági helyzetéről, a támogatásukat célzó nemzetközileg is egyedülálló kutatásokról, valamint a koronavírus által megváltozott élethelyzet hatásairól. A kutatócsoport eredményeit összegző beszámolót 2020 őszén tették közzé.