Díjazta az ELTE fiatal tudománykommunikátorait

2023.07.12.
Díjazta az ELTE fiatal tudománykommunikátorait
Az ELTE V. Tudománykommunikációs Versenyére az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) és a Kooperatív Doktori Program (KDP) ösztöndíjasai jelentkezhettek cikkel, videókkal és mémekkel. A díjazottaknak Sziklai Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes gratulált.

A verseny célja, hogy az ÚNKP és KDP keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett kutatások eredményeit szélesebb közönséggel is megoszthassák az ösztöndíjasok. A pályaműveknek a kutatás legfontosabb kérdéseiről és válaszairól, valamint a kutatói munka örömeiről kell szólnia. A versenyre tudománynépszerűsítő cikkeket, videókat és mémeket vártak, a pályamunkákhoz kapcsolódó közösségi médiás posztokkal együtt.

A verseny díjazottjait 2023. július 10-én köszöntötték a Szerb utcában található Tanári Klubban. Sziklai Péter elmondta, hogy a tudománynépszerűsítés kiemelten fontos az egyetem vezetése számára, hiszen egyrészt a társadalom számára is láthatóvá kell tennünk a tudomány értékeit, másrészt pedig inspirálni kell a kutatók következő generációját, amely még a közoktatásban tanul. Ezért is fontos, hogy a nyertes alkotások kisebb online médiakampányt kapnak az eredmények láthatóságának növelésére.

A tavalyinál jelentősen több pályázat érkezett, ezért a zsűri idén a tavalyi 6 után 9 díjat osztott ki, ezúttal KDP-s fiatal kutatóknak is. Az ELTE V. Tudománykommunikációs Versenyének díjazottjai:

NÉV

PÁLYÁZAT

KOROSZTÁLY

KATEGÓRIA

HELYEZÉS

Tömő Ákos

ÚNKP

junior

cikk

I.

Könyves-Tóth Réka

ÚNKP

szenior

cikk

I.

Varga Ágnes

ÚNKP

szenior

cikk

I.

Windisch Márk

KDP

szenior

cikk

II.

Jékei Balogh Viola

ÚNKP

junior

mém

I.

Bognár Zsófia

ÚNKP

szenior

mém

I.

Lenkei Rita

ÚNKP

szenior

minivideó

I.

Németh Zoltán

KDP

szenior

minivideó

I.

Tuza Benedek

ÚNKP

szenior

videó

I.

Az összes díjazott pályamunka ezen a linken megtekinthető.

Az eseményen a résztvevők röviden bemutatkoztak és beszéltek karriercéljaikról, eddigi tapasztalataikról is. A beszélgetésen is nyilvánvaló volt az ELTE tudományterületi sokszínűsége, hiszen a díjazottak témái a lézerfény „ujjlenyomatától” vagy a naptejek környezeti ártalmaitól a szocialista divaton és a Bartók-negyed társadalomföldrajzi vizsgálatán át egészen a zeneterápiáig íveltek.

V. Tudománykommunikációs Verseny Díjátadó

V. Tudománykommunikációs Verseny Díjátadó

0

/

0

0

/

0