Egy homokszemből megfejteni a világot

2020.02.20.
Egy homokszemből megfejteni a világot
A felszínalatti fluidumokat vizsgáló ENeRAG H2020 projekt újabb rövidkurzusán a legmodernebb műszeres analitika nyújtotta lehetőségeket tárgyalták meg a nemzetközi résztvevők.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetésével zajló ENeRAG H2020 EU-projekt a fluid-kőzet kölcsönhatások izotópgeokémiájáról tartott kurzust február 11. és 13. között Lágymányoson. A háromnapos találkozón neves nemzetközi és hazai előadógárdától tanulhattak a résztvevők: az előadók közül Hugh O’Brien, Yann Lahaye és Molnár Ferenc a Finn Geológiai Szolgálattól, Holly Stein a Colorado State University-ről, Pécskay Zoltán az MTA Atommagkutató Intézetből, Demény Attila pedig a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézetéből érkezett.

A 30 résztvevő között legnagyobb számban az ELTE hallgatói és oktatói voltak, de érkeztek a kurzusra a Karlsruhe Institute of Technology, a University of Milan részéről, továbbá a Szegedi Tudományegyetemről is. A kurzus célja a legújabb izotópgeokémiai technológiák és hidrotermás rendszerekre való alkalmazásuk bemutatása volt: a legmodernebb műszeres analitika nyújtotta lehetőségekbe kaphattak betekintést geológus hallgatók, oktatók és kutatók.

Az eseményt Mádlné Szőnyi Judit, a H2020-as projekt koordinátora nyitotta meg, majd Hugh O’Brien tartott előadást az izotópgeokémia alapjairól, bemutatva a mérésekhez szükséges műszereket is. Délután az egyes ásványok alkalmazhatóságáról tájékozódhatott a hallgatóság, mind oxid (például magnetit), mind szulfid (például kalkopirit, pirit, szfalerit), mind pedig szilikát (például turmalin) témában. Szóba került a fluidzárványok nyomelemtartalmának meghatározása és a gyémántok eredete is. 

A második napon Yann Lahaye vezette be a hallgatóságot a műszerek világába. A nem tradicionális és a radiogén izotópvizsgálatokon, valamint az U-Pb kormeghatározáson keresztül áttfogó, egyben részletes képet adott arról is, hogyan alkalmazhatóak az említett műszerek. Demény Attila a tradicionális stabilizotópok történetéről és legmodernebb alkalmazásukról tartott előadást.

Az utolsó nap Holly Stein mutatta be a szulfid ásványok radiometrikus korolásának lehetőségeit, Pécskay Zoltán a K-Ar és Ar-Ar módszerről beszélt, Molnár Ferenc pedig finn és magyar esettanulmányok ismertetésével hozta közelebb a kurzus során megismert módszereket.


Korábban:

Az ELTE először nyert konzorciumvezetőként
Bemutatkozott az EneRag
Lezárult az EneRag projekt második féléve