Egy közös út első lépései

2024.07.09.
Egy közös út első lépései
Megrendezte első workshopját, és újabb terepbejárást szervezett az ELTE vezetésével áprilisban indult globális vízgazdálkodási ClimEx-PE projekt.

Az EU-s fenntarthatósági Water4All pályázaton 2024 tavaszán támogatást nyert ClimEx-PE projekt fókuszában a vízkészletek biztosítása áll, olyan megoldásokkal (Managed Aquifer Recharge, MAR), amelyek természetes folyamatok mentén kapcsolnak össze felszínalatti vízáramlási rendszereket vízvisszatartási és pótlási módszerekkel. A CHARM-EU egyetemszövetség kutatási programjának szakmai hátteréül a hazai Duna-Tisza közi területen Mádlné Szőnyi Judit kutatócsoportja által kidolgozott ELTE-s NaBa-MAR koncepció szolgál, célja pedig ennek adaptálása a partnerországok mintaterületein.

Miután az április elején indult projekt tagjai a La Muga-medence (Spanyolország) kutatási területét már bejárták, 2024. június 24-én Mádlné Szőnyi Judit, a ClimEx-PE projekt szakmai koordinátora és Erhardt Ildikó projektmenedzser az ír Shanragh / Bagenalstown mintaterületre látogatott el. A terepi napot Patrick Morrissey, a Trinity College Dublin professzora szervezte, aki a látogatás során részletesen ismertette a terület geológiai, hidrogeológiai, meteorológiai és földrajzi adottságait. 

A résztvevők egy helyi szakember segítségével megtekintették a területen található kutakat és forrásokat, valamint tanulmányozták a terület topográfiai viszonyait, amelyek fontos szerepet játszanak a felszínalatti vízáramlások folyamataiban. Megállapították, hogy a területen a vízellátást biztosító kutak áramlási helyzete kedvezőtlen, a beáramlási területről a víz eláramlik a mélyebb domborzati helyzetű területek felé. Ugyanakkor a völgyekben található források és környezetük lehetőséget kínálnak a vízfeltárásra a klímaváltozás ellenére is. A nap végére a kutatók megoldást találtak az ELTE-s koncepció alkalmazására a spanyol után az ír területen is.  

A ClimEx-PE projekt csapata 2024. július 2-4. között Budapesten megrendezte első nemzetközi workshopját is. Az igencsak összetett projekt a természetalapú felszínalatti vízpótlással nemcsak mint hidrogeológia adaptációs lehetőséggel foglalkozik, de transzdiszciplináris jelleggel ezzel kapcsolatos jogi, gazdasági, valamint oktatási és kommunikációs kérdésekre is kitér. A partnerek (a Barcelonai Egyetem, az Utrechti Egyetem, a Zaragozai Egyetem, a Trinity College Dublin és az ELTE) is eltérő háttérrel és kapacitásokkal kapcsolódnak be a klimatikus szélsőségek okozta hatások enyhítésének problémájába. A hatékony kooperáció szempontjából fontos rendezvényen elsősorban a feladatokat osztották el és a felelősségi köröket tisztázták.

Sor került közös terepbejárásra is (lásd a borítóképen!), a résztvevők a Duna-Tisza közi mintaterületet járták be, ahol a fülöpházai homokdűnéket, a kerekegyházi kiszáradt Kondor-tavat és a kelemenszéki sóstavat látogatták meg. E helyszíneken az ELTE kutatói betekintést nyújtottak a regionális felszínalatti áramlási rendszerek hatásaiba, így a partnerek tapasztalatot szereztek az ELTE-s NaBa-MAR koncepcióról, és megismerték a magyarországi mintaterületet is.