Élen az OTDK-n

2015 tavaszán 32. alkalommal rendezték meg az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát, amely a kiváló hallgatók legfontosabb versenye. Az ELTE-s hallgatók kiemelkedően szerepeltek a különböző szekciókban: összesen 321 díjat (259 helyezés és 62 különdíj) szereztek, bizonyítva, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a legmagasabb színvonalú szakmai munka és tehetséggondozás zajlik.

A legnagyobb felsőoktatási tehetséggondozási seregszemle több mint 5000 fiatal tudósjelölt számára kínált bemutatkozási lehetőséget tizenhat tudományterületi szekcióban. Az ELTE hallgatói tizenhárom szekcióban vettek részt, az Egyetem profiljától eltérő műszaki-tudományi, agrártudományi, valamint a had-és rendészeti tématerület kivételével mindegyikben.

Hat szekcióban – Állam- és Jogtudományi Szekció; Humántudományi Szekció; Társadalomtudományi Szekció; Biológia Szekció; Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció; Tanulás- és Tanításmódszertani–Tudástechnológiai Szekció – az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett a legeredményesebb. A legjobb intézménnyel szinte azonos eredménnyel két szekcióban – a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióban és a Kémiai és Vegyipari Szekcióban – a szekció második legtöbb helyezését gyűjtötték az ELTE fiatal kutatói.

Az Egyetem hallgatói számos értékes helyezést gyűjtöttek a Közgazdaságtudományi Szekcióban, az Informatika Tudományi Szekcióban, az Orvos- és egészségtudományi Szekcióban és a Művészeti és Művészettudományi Szekcióban is.

Az Állam- és Jogtudományi Szekcióban (2015. március 31. – április 2., Nemzeti Közszolgálati Egyetem) nagyszerűen szerepeltek az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói: 11 első helyezést, 9 második helyezést és 8 harmadik helyezést értek el. A hallgatók így több mint kétszer annyi első helyet szereztek a versenyen, mint a második legeredményesebb intézmény hallgatói.
Bővebben

A Humántudományi Szekcióban (2015. április 8–10., Pázmány Péter Katolikus Egyetem) összesen 142 helyezést osztottak ki, amelyek közül az Bölcsészettudományi Kar hallgatói 22 első, 21 második és 16 harmadik helyezést szereztek, így valamennyi intézmény indulói közül az ELTE-sek hozták el a legtöbb díjat.
Bővebben

A Társadalomtudományi Szekcióban (2015. március 30. – április 1., Károli Gáspár Református Egyetem) az ELTE hallgatói összesen 19 helyezést értek el, így intézményünk lett a legeredményesebb a versenyben. A Társadalomtudományi Kar kilenc, a Bölcsészettudományi Kar nyolc, az Állam- és Jogtudományi Kar három hallgatóját díjazták.
Bővebben

A Biológia Szekcióban (2015. április 8–10., Pécsi Tudományegyetem) a Természettudományi Kar hallgatói kiemelkedően szerepeltek, így intézményünk lett a szekció legjobbja. A 61 ELTE-s pályamunka összesen 37 díjat hozott el, 8 első, 12 második és 5 harmadik díjat, valamint 11 különdíjat.
Bővebben

A Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban (2015. április 15–18., Babeş–Bolyai Tudományegyetem) az ELTE-ről közel 120 hallgató vett részt, vagyis a résztvevők több mint harmada Egyetemünk diákja volt. Az ELTE-sek kimagaslóan szerepeltek: 29 első, 30 második és 7 harmadik díjjal, valamint számos különdíjjal zárták a versenyt: a FiFöMa Szekció legeredményesebb intézménye így az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett.
Bővebben

A Tanulás- és Tanításmódszertani–Tudástechnológiai Szekcióban (2015. április 8–10., Esterházy Károly Főiskola) az ELTE-sek 15 helyezést gyűjtöttek, ezzel intézményünk lett a szekció legeredményesebbje. A Bölcsészettudományi Kar és a Tanító- és Óvóképző Kar hat-hat, a Természettudományi Kar öt, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar kettő, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar egy hallgatóját díjazták.
Bővebben

A Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciót (2015. április 15–17., Debreceni Egyetem) az ELTE-s hallgatók 5 első, 5 második és 6 harmadik hellyel zárták. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar húsz, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Bölcsészettudományi Kar egy-egy hallgatóját díjazták. A különdíjakkal együtt a Szegedi Tudományegyetem diákjai 28, az ELTE hallgatói 27 díjat, a Debreceni Egyetem hallgatói 13 díjat szereztek a versenyen.
Bővebben

A Kémiai és Vegyipari Szekcióban (2015. április 9–11., Pannon Egyetem) a résztvevők közel 20%-a Egyetemünk hallgatója volt. Összesen 18 ELTE-s hallgató ért el helyezést, így intézményünk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (22 helyezett) közel azonos eredménnyel, nagy sikerrel zárta a versenyt.
Bővebben

Az Informatika Tudományi Szekciót (2015. április 16–17., Szegedi Tudományegyetem) Egyetemünk hallgatói 3 első, 2 második és 2 harmadik díjjal, valamint két különdíjjal zárták. Bővebben

A Közgazdaságtudományi Szekcióban (2015. április 9–10., Budapesti Gazdasági Főiskola): a Társadalomtudományi Kar hallgatói egy első, egy második és 2 harmadik díjat szereztek.
Bővebben

Az Orvos- és egészségtudományi Szekcióban (2015. március 31–április 3., Semmelweis Egyetem) a Természettudományi Kar hallgatói egy első helyezést és egy különdíjat gyűjtöttek.
Bővebben

A Művészeti és Művészettudományi Szekcióban (2015. április 8–10., Budapesti Kommunikációs Főiskola) egy első helyezést és egy különdíjat gyűjtöttek az ELTE-sek.
Bővebben

Korábbi írásaink az idei OTDK-ról itt, itt, itt, itt, itt és itt találhatók.

2015.05.04.