ELTE-s sikerek a KDP 2023-as felhívásában

2024.01.10.
ELTE-s sikerek a KDP 2023-as felhívásában
A Kulturális és Innovációs Minisztérium Kooperatív Doktori Programjának negyedik felhívásában a hazai felsőoktatási intézmények közül az ELTE a második legtöbb nyertes ösztöndíjast befogadó egyetem, a teljes KDP programot tekintve az ösztöndíjasok mintegy egyharmada az ELTE hallgatója.

A KDP-2023 4 milliárd Forint értékben támogatja a PhD-hallgatók munkáját országszerte. Az aktuális kiírás keretében mindösszesen 150 ösztöndíjas helyre pályázhattak a hazai felsőoktatási intézmények doktori hallgatói, amelyek közül 32 helyet szereztek meg az ELTE doktoranduszai. A nyertes hallgatók mintegy 887.480.000 Ft összegű támogatásban részeszülnek tanulmányaik és kutatásaik folytatásához. A korábbi KDP felhívásokban sikeres Természettudományi Kar, Informatikai Kar és Pedagógiai és Pszichológiai Kar mellett a 2023. évi felhívásban a Gazdaságtudományi Karról is kerültek ki nyertesek.

A legtöbb nyertes – 22 doktorandusz – a Természettudományi Kar doktori iskoláiban végzi majd munkáját: Fizika Doktori Iskola (5 fő); Biológia Doktori Iskola (5 fő); Hevesy György Kémia Doktori Iskola (5 fő); Matematika Doktori Iskola (3 fő); Földtudományi Doktori Iskola (2 fő); Környezettudományi Doktori Iskola (2 fő). Sikeresen szerepelt továbbá az Informatika Doktori Iskola hét, a Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola két, valamint a Pszichológiai Doktori Iskola egy hallgatója is.

Az országos felhívásra a pályázati időszak végéig összesen 314 db pályázat érkezett be. A beérkezett pályázati anyagok formai ellenőrzését követően 252 db pályázat szakmai bírálatát végezték el az anonim szakértők, az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyásával 17 felsőoktatási intézmény 150 doktorandusza részesülhet ösztöndíjban. A megítélt támogatás teljes összege 4.007.400.000 Ft, amelyből az ELTE 887.480.000 Ft-ot kapott. Ez magában foglalja az ösztöndíjas, a témavezető, a vállalati szakértő, valamint az érintett doktori iskola számára járó juttatásokat.

A felsőoktatási intézmények között a legtöbb támogatott (36 fő) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről került ki, 32 nyertesével másodikként szerepel az ELTE, a Semmelweis Egyetemen 20, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen és a Széchenyi István Egyetemen 8-8 nyertes pályázat született.

A Kooperatív Doktori Program célzottan támogatja a gazdaság igényeit követő kutatásokat, és lehetőséget biztosít elsősorban fiatal kutatóknak, hogy tudásukat a partnervállalatoknál végzett kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük során a gyakorlatban is hasznosítsák. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kezelt pályázatot olyan doktori hallgatói jogviszonyban álló hallgatók nyújthatták be, akik emellett más (nem felsőoktatási) munkahelyen is végeznek kutatómunkát. A hallgatóknak járó havi 400.000 Ft ösztöndíj mellett az ösztöndíjasok témavezetői és vállalati szakértői, illetve a doktori iskolák is részesülnek támogatásban.

A korábbi évek KDP-győzteseiről itt, itt és itt olvashat. 

További részletek az NKFIH honlapján