Fókuszban a Kreatív Európa program

2023.04.17.
Fókuszban a Kreatív Európa program
Friss pályázati információk, tippek és tanácsok, sikeres projektek: az ELTE BTK és a Kreatív Európa Iroda négyalkalmas sorozatot hirdet április 24. és május 19. között.

A Kreatív Európa (Creative Europe) az Európai Bizottság támogatási programja az európai kulturális és audiovizuális szektor számára: olyan tevékenységeket támogat, amelyek megerősítik a kulturális sokszínűséget, továbbá reagálnak a kulturális és kreatív ágazatok szükségleteire és kihívásaira. A program előző hétéves időszakában számos magyar siker született: nemzetközi kulturális együttműködések, irodalmi művek fordítása és kiadása, múzeumi kiállítások és programok, filmek és nemzetközi koprodukciók valósultak meg. A Kultúra ág soron következő pályázati felhívásai várhatóan 2023 végén, 2024 elején jelennek meg, a Média ág újabb felhívásai ez év őszén várhatók.

A Trefort-kertben rendezett előadásokon az érdeklődők megismerkedhetnek a program pályázati területeivel és az elérhető támogatási formákkal, valamint bemutatkozik négy, magyar vezetéssel vagy részvétellel megvalósult – vagy folyamatban lévő – projekt, amelyek képviselői a pályázás menetével és a projektek lebonyolításával kapcsolatban is megosztják tapasztalataikat. A meghívott előadók foglalkoznak partnerkeresési, a projektmenedzsmentet érintő, kommunikációs-disszeminációs témákkal, valamint válaszolnak a felmerülő kérdésekre is.

Az előadássorozatot záró, projektfejlesztő workshopon a résztvevők saját, a Kreatív Európa Program fókuszterületeihez illeszkedő projektötletük kidolgozásához kaphatnak segítséget. A workshop regisztrációköteles, a regisztrációs felület május elején nyílik meg.

1. alkalom: 2023. április 24. 15:00–17:00

 • A Kreatív Európa Program (Kultúra ág) pályázati lehetőségeinek bemutatása (Mondik Gábor, a Kreatív Európa Nonprofit Kft. Kultúra ágának vezetője)
 • Európai Digitális Kincsek – innovatív levéltárak (Szatucsek Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatóságának vezetője)
  Bővebb információ a Kreatív Európa Történetek blogon
 • Tovább az eseményre

2. alkalom: 2023. április 25. 15:00–17:00

 • A Kreatív Európa Program (MEDIA ág) pályázati lehetőségeinek bemutatása (Paszternák Ádám, a Kreatív Európa Nonprofit Kft. MEDIA ágának vezetője)
 • A Campfilm társadalmi témákkal foglalkozó dokumentum- és játékfilmjei, például Természetes fény, Visszatérés Epipóba (László Sára, a Campfilm társalapítója és producere)
  Bővebb információ a Kreatív Európa Történetek blogon
 • Tovább az eseményre

3. alkalom: 2023. május 2. 15:00–17:00

 • A Kreatív Európa egyik legsikeresebben pályázó hazai szervezetének projektjei: Polyphony, What’SAP, Stronger Peripheries, Journey to the Beginnings (Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezetője)
  Bővebb információ a Kreatív Európa Történetek blogon
 • A zene felfedezése: hangzás és kreatív kísérletezés a nem-demokratikus Európában - UMSCENE (Bódi Lóránt társadalomkutató)
  Bővebb információ a Kreatív Európa Történetek blogon
 • Tovább az eseményre

4. alkalom: 2023. május 19. 15:00–17:00

 • Projektfejlesztő workshop a Kreatív Európa Iroda szakértőinek támogatásával
  Regisztráció

Az esemény az ELTE BTK Kreatív tavasz eseménysorozatának része. A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Filmintézet és az Európai Bizottság.