Hosszú videók vagy rövid videók?

Tóth-Mózer Szilvia | 2020.10.12.
Hosszú videók vagy rövid videók?
Ha videós oktatóanyagot készítünk, és egy online tanulási környezetben szeretnénk elhelyezni, akkor felmerül a kérdés, hogy ezek milyen hosszúságúak legyenek? Mi a célszerű, ha a hallgatók tanulását szeretnénk támogatni?

Hosszú videók

Az előadások az egyetemen általában másfél órásak, kicsit esetleg rövidebbek, ha van lehetőség kérdezni, akár a végén, akár több ponton, ahol az előadó az előadásban erre lehetőséget biztosít. A másfél órás egyetemi előadások rögzítése egy tradicionális tantermi formát digitalizál, tesz elérhetővé online, akár utólag feltöltött tananyagként, akár élesben, vagy pár perc késleltetéssel közvetített (streamelt vagy webcastolt), a tantermen kívüli hallgatóság számára követhető előadásként. Ezt a műfajt angolul a Lecture Capture kifejezés jelöli. Az ELTE Panopto előadás-rögzítő szolgáltatás minden campuson felszerelt teremmel biztosítja az előadások rögzítését, de lehetőség van otthoni körülmények között is felvételeket készíteni és tárolni a Canvas és a Moodle keretrendszerekben kialakított kurzusfelületekhez kapcsolódóan. Erről a lehetőségről a Segédanyagaink között tájékozódhat.

A nagyívű előadás azonban nem csak hagyomány, nagyobb összefüggések ismertetésére, egy témakör részletekbe menő bemutatásra is alkalmas műfaj. A redundancia, ismétlés, akár többször részösszefoglalás nem csak hogy jobban megengedett, mint rövidebb videóban, de szükséges is. A figyelem fenntartása nem könnyű, de az oktatóknak ebben a műfajban nagy gyakorlata van. Az előadást szemléltetőanyagokkal, könnyen megjegyezhető példákkal, esetismertetésekkel, retorikai fogásokkal, történetekkel, kérdésekkel fűszerezhetik. Egy-egy ponton interaktívvá is tehetik, kinyitva a lehetőséget a kérdezésre, kézfeltartásos szavazással mozgathatják meg a hallgatóságot, vagy egy-egy részt kérdve kifejtős módszerrel vagy megbeszéléssel vehetnek át. Akár jelenléti oktatásról, akár távolléti oktatásról és közvetített vagy felvett előadásról van szó, az interaktivitás lehetséges, ha megfelelő alkalmazásokkal kombináljuk az előadást. Diagnosztikus vagy formatív értékelésre alkalmas, hallgatóságot aktivizáló online alkalmazásokról ebben a cikkben írtunk már.

A hosszú videók tartalomjegyzékkel, időkódokkal ellátva, kereshető tartalommal jobban szolgálják a tájékozódást, információfelvételt, tanulást. A Panopto is támogatja a videó különböző “fejezetekre” osztását, a kereshetőséget a hangzó szöveg beszédfelismerésen alapuló technológiája támogatja. YouTube-on az időkódok és fejezetcímek linkkel együtt a leírásban helyezhetőek el, amiért az a hallgató, aki éppen csak egy adott részére kíváncsi a videónak, nagyon hálás lesz. A hallgatók kedvelt funkciója a gyorsítás, a felvétel 1,25/1,5/2-szeres sebességgel való lejátszása - ez utóbbi lehetőségek a gyors, pásztázó szövegolvasás megfelelői videók esetén. 

Rövid videók

Más műfajt képviselnek azok a rövid videós tananyagok, amelyek maximum 5-7 percesek, sűrített formában hordoznak információt. Népszerűek az ilyen videók, hiszen gyorsabban, könnyebben befogadhatóak. Egyes kutatások szerint már 2 és 3 perc közötti videók esetén is drámaian esik a nézők figyelme, kitartása, hogy végignézzék a videót, így 2 perc alatti hosszúság mellett teszik le a voksukat, de legfeljebb 5-6 percben maximalizálják a rövid, hatásos videó hosszát. Retorikailag egészen más ezeknek a videóknak a felépítésük, általában egy központi kérdésre koncentrálnak, mozgalmas képi világ, szemléltetés, animáció jellemzi őket. Tartalmaznak egy hangsúlyos mondanivalót, üzenetet, kiemelt témát.

Egy ilyen videó elkészítése rövidsége ellenére sok időt vesz igénybe, hiszen külön szövegkönyvet kell készíteni hozzá, hogy feszes tempójú, lényegi pontokra fókuszáló magyarázat vagy ismertetés legyen. Ha beszélő fejes (angolul Talking Head Video) videót készít az oktató, a webkameráját használja, de nem kizárt, hogy prezentációt (ppt/Prezi/Emaze stb.) is rögzít hozzá. Egy mozgalmas, animált ppt előkészítése vagy egy gördülékeny szoftverbemutató szintén sok munkát igényel, ezért ilyen rövid videókat akkor érdemes gyártani, ha többször, akár több kurzusban, évfolyamon is felhasználható kisebb tananyagegység. Ilyen lehet:

  • egy fontos fogalom kifejtése (szakmai tartalom),
  • egy sokszor visszatérő formai kérdés körüljárása (pl. irodalomjegyzék készítése) vagy
  • egy tanulásszervezési vonatkozású összefoglaló (értékelési rendszer ismertetése).

Talking Head Video: Flick-Takács Nikolett, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának tanársegédje a Szemléletváltó kurzus forgatásán

Technikailag kedvelt megoldás az is, hogy a ppt vagy Prezi egyes diáihoz, állomásaihoz az oktatók felveszik a mondandójukat (angolul ez a Voice Over Presentation). A rövid videók néha óhatatlanul is felszíneseknek tűnnek, de ha szűkebb fókuszúak is, utalhatnak másik videóra vagy forrásokra, ahol még érdemes utánanézni a témának. A rövid videók lehetnek jó kedvcsinálók, motivációs videókat is érdemes lehet felvenni, például egy szabadon választható kurzus esetén hatásos lehet egy trailer (amolyan mozielőzetes), de ezt minden egyes előadáshoz is el lehet készíteni, hogy a hallgatók tudják, mire számíthatnak a következő alkalmon. Ezek nem is annyira a tananyagban, mint inkább a Hirdetményekben (Canvas) vagy a Közleményekben (Moodle) kaphatnak helyet.