Közel 200 ELTE-s nyertes az Új Nemzeti Kiválóság Programban

2016.08.23.
Közel 200 ELTE-s nyertes az Új Nemzeti Kiválóság Programban
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) néven új ösztöndíjpályázatot hirdetett. Az ösztöndíjprogram „A” keretére az alap- és mesterszakos hallgatók, míg a „B” keretére a posztgraduális képzésben résztvevők, illetve posztdoktorok pályázhattak 10 havi ösztöndíjra.

A programra közel 3700 érvényes pályázat érkezett a hazai felsőoktatási intézményekből, a legtöbb kérelmet Egyetemünk hallgatói és kutatói adták be, az összes pályázat több mint 20%-át (21,92%, azaz 811 érvényes ELTE-s pályázat).

Az augusztus második felében nyilvánosságra került eredmények szerint Egyetemünk kiemelkedő sikerrel szerepelt a programban:

az „A” keretben 82, a „B” keretben 116 ELTE-s pályázatot, összesen 198 kiválóságot díjaztak.

Az „A” keretet érintően Egyetemünk összes karáról lesz résztvevő az ösztöndíjprogramban, a „B” keretben hat karunk hallgatói és kutatói vesznek részt. Az „A” keret havi összege képzési formától függően 75.000 Ft vagy 100.000 Ft , a „B” keret havi összegei 110.000 és 350.000 Ft között mozognak.

Az ELTE-s statisztikák szerint az „A” keretre 199 ELTE-s hallgató pályázott, a pályázatok magas színvonalát jelzi, hogy 41%-uk nyerte el a támogatást. A „B” keretre 612 ELTE-s pályázat érkezett: Egyetemünk csaknem minden ötödik pályázója sikerrel szerepelt a kiírásban.

Az ÚNKP célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást majd pályán tartást, valamint hogy a fiatal kiválóságok támogatásával segítse a nemzetközi szinten is kiváló, tapasztalt kutatók és alkotók munkáját.

Egyetemünk nyertes pályázóinak névsora és kutatási témái itt elérhetők: