L’ORÉAL-UNESCO A Nőkért és a Tudományért

2024.05.06.
L’ORÉAL-UNESCO A Nőkért és a Tudományért
A 22. alkalommal meghirdetett ösztöndíj-pályázatra három tudományterületről jelentkezhetnek fiatal kutatónők.

A L’ORÉAL és az UNESCO közös felhívásának célja, hogy a fiatal tudós nőket kiemelkedő és gyakorlatban alkalmazható tudományos eredmények elérésére sarkallja, továbbá ösztönözze és előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos és a kutatói pályán, a legkülönbözőbb területeken.

A program PhD-hallgatóknak és posztdoktorjelölteknek, valamit kutatást végző orvosoknak szól. Posztdoktorjelöltek esetében a PhD-fokozat megszerzése nem lehet régebbi 5 évnél. A pályázaton a Magyar Köztársaság területén a felsőoktatási intézményekben, ezek kutató intézményeiben vagy bármely kutatóhálózat intézményében a természettudományok, az anyagtudományok és a formális tudományok valamelyikén dolgozó nők vehetnek részt. 

A 2024. évi pályázat három, szabadon felhasználható ösztöndíj-támogatást tartalmaz, ezek keretében 40 év alatti (vagy 2024-ben 40. életévüket betöltő) nők pályázhatnak az egyenként 2 500 000 Ft-os ösztöndíjra. Kiskorú gyermeket nevelő kutató esetében a pályázó kérésére a pályázati korhatár megnövelhető gyermekenként 2 évvel vagy a tudományos fokozatszerzést követően gyermeknevelési céllal igénybe vett távollétek hosszával (ha az több, mint 2 év).

A pályázatokat június 3-ig várják, az ösztöndíjak odaítéléséről szakmai zsűri dönt szeptember 1-ig, a díjakat szeptemberben adják át.

Az elmúlt évtizedben több ELTE-s átvehette a rangos elismerést: 2019-ben Bunford Nóra, 2014-ben Czöndör Katalin, 2012-ben Mátyus Edit. 

Részletes magyar nyelvű pályázati kiírás