Lezajlott az ELTE Innovációs Napja

2021.06.30.
Lezajlott az ELTE Innovációs Napja
Az ELTE Innovációs Központ 2021. június 30-án ismét online tartotta Innovációs Napját, amelynek célja az egyetemen keletkezett tudás ipari és társadalmi hasznosításának ösztönzése. Átadták az ELTE Innovatív Kutatója elismerést, a legkiválóbb hallgatók az Innovatív Hallgatói Ötletpályázat díjat vehették át a ceremónián. Az Innovációs nap részeként bemutatkozott a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB), amelyben az ELTE konzorciumvezetőként vesz részt.

A korábbi évektől eltérően nem egy vagy két kutató, hanem egy egész csapat kapta 2021-ben az ELTE Innovatív Kutatója elismerést. A díjazottak az ELTE TTK Biológiai Fizika Tanszékhez kötődő kutatók: Vicsek Tamás, Vásárhelyi Gábor, Balázs Boldizsár és Somorjai Gergő, valamint korábbi munkatársak: Nepusz Tamás, Virágh Csaba és Tarcai Norbert Richárd. A biológia, fizika és robotika határmezsgyéjén dolgozó kutatók az élőlények csoportos döntéshozatali mechanizmusait vizsgálták, majd ez alapján önszerveződő, egymással kommunikáló drónokat építettek. Ezek az önszerveződő drón hardware és szoftver rendszerek valamilyen módon optimális csoportos viselkedést tudtak mutatni különböző helyzetekben. A díjazottakról ide kattintva olvashat részletesen, illetve megnézheti a velük készült videóinterjút is.

Az ELTE Innovációs Központ Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán az ELTE-re jellemző sokszínűség jegyében a GTI, az IK, a PPK és a TTK kiemelkedő hallgatóit is díjazták, idén 19 pályázó közül 7 kapott elismerést. A legjobbnak ítélt csapatok 100.000–400.000 Ft közötti díjazásban és értékes különdíjakban részesültek. 2021-ben az 1. helyezett pályázat a Smart Tables (főpályázó: Sőnfeld Álmos, IK), a 2. a PetWiseCare - Responsible Pet- and Farmsitting (főpályázó: Paulik Dominik, GTI), a 3. pedig a FESTPLORER - Eszköz a jövő fesztiváljának (főpályázó: Ficzere Tamás, PPK) lett. Négy további projektet különdíjjal értékelt a zsűri. A díjazott ötletekkel foglalkozó cikkünk itt érhető el.


Borhy László rektor az Innovációs Napon

A rendezvényt Borhy László, az ELTE rektora nyitotta meg, aki beszédében a díjazott kutatókra és hallgatókra utalva emlékeztetett: „Bár maga a díj vitathatatlanul szép és kiemelt érdem, valójában sokkal több az, amit a résztvevők saját befektetett munkájuknak köszönhetően visszavonhatatlanul magukénak tudhatnak. A kreatív, alkotó folyamat, az innovációk kitalálásához és továbbgondolásához vezető út, valamint az ezt támogató sikeres együttműködés mind olyan értékek, amelyek a jövőben is elengedhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a pályázók újabb és újabb nagyszerű ötletek megvalósításával izgalmas eredményeket érjenek el.”

A díjátadókat követően az Innovációs Napon a szűk egy éve működő Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium (TINLAB) került a középpontba. A 2020 őszén alakult tudáscentrum az ELTE kezdeményezésére és koordinálásával kezdte meg munkáját, konzorciumi partnerségben a Miskolci Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, valamint egy civil kutató-tudásközvetítő szervezettel, a Hárfa Alapítvánnyal. Az Innovációs Nap TINLAB-bal foglalkozó részéről itt olvashat.

A teljes esemény visszanézhető a Vimeo-n (a 15. perctől).

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0