Mérföldkőhöz érkezett a szombathelyi közgazdászképzés

2019.07.02.
Mérföldkőhöz érkezett a szombathelyi közgazdászképzés
Duális közgazdászképzés indul az ELTE Savaria Egyetemi Központban (SEK) a 2019/2020-as tanév második félévétől gazdálkodási és menedzsment, valamint turizmus–vendéglátás alapszakon. A keretmegállapodást június végén írták alá, az ünnepségen bemutatkozott a képzések tíz céges partnere is.

Jelentős állomásához érkezett a szombathelyi közgazdászképzés – mondta az ünnepségen Varga Imre egyetemi docens. Az ELTE Társadalomtudományi Kar Savaria Gazdálkodástudományi Tanszékének vezetője szerint a duális képzések indítása az ELTE életében is különleges eseménynek számít, hiszen az egyetem budapesti gazdasági képzései között nincsenek duálisak. Szombathelyen a piaci igényekre reagálva most egyszerre két alapszak is elindul duális formában. A duális gazdálkodási és menedzsment szak céges partnerei között pénzintézetek, biztosítók, termelő vállalatok, kis- és középvállalkozások, multicégek és a közszféra intézményei is megtalálhatók, a sor pedig a jövőben tovább bővül. A duális turizmus–vendéglátás szak partnerei a régió jelentős gyógyfürdői és szállodái, utazási irodák, valamint az egyházmegye intézményei. Ez a képzési forma a legmélyebb együttműködés az egyetem és a partnercégek között – hangsúlyozta a tanszékvezető.

A képzések első, alapozó félévében a hallgatók különböző módszertani tárgyakat hallgatnak, és lehetőségük nyílik megismerkedni a partnercégekkel, ezt követően kell csak eldönteniük, hogy duális formában folytatják-e tovább tanulmányaikat. A képzés hat féléve során a hallgatók évente kétszer tizennégy hetet az egyetemen, átlagosan tizennyolc hetet a partnercégnél töltenek majd. A duális képzés a cégek számára azért előnyös, mert így maguk nevelhetik ki leendő munkatársaikat, a hallgatóknak pedig azért, mert a képzés ideje alatt havonta százezer forint feletti ösztöndíjhoz juthatnak és a képzési idő végén elméleti és gyakorlati tapasztalattal felvértezett szakemberekként hagyhatják el az egyetemet.

Az országos statisztikai adatok szerint a hallgatók kilencven százaléka a partnercégnél helyezkedik el a végzést követően.

Juhász Gábor dékán köszöntőjében arról beszélt, hogy a Társadalomtudományi Kar (TáTK) számára nagy kihívás és úttörő jelentőségű a duális képzések indítása. A TáTK hét alapszakot kínál a továbbtanulóknak, ebből három Szombathelyen is megtalálható – hangsúlyozta a dékán, aki bízik benne, hogy a duális gépészmérnöki képzéshez hasonlóan a duális gazdasági képzések is sikertörténetként kerülnek be az intézmény történetébe.


Németh István és Juhász Gábor

Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese szerint a régiót "desztinációmenedzselni" kell annak érdekében, hogy kiaknázhassák a benne rejlő lehetőségeket, amihez nem csak jól képzett mérnökökre, hanem többek között gazdasági és turisztikai szakemberekre is szükség van. A TáTK felkarolta a helyi gazdasági igények szülte szombathelyi elképzeléseket, a szakok indítása érdekében együttműködött az egyetem pályázati központja és szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, a partnercégek között pedig a régió legfontosabb gazdasági szereplői találhatók meg – emelte ki a rektorhelyettes. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere kifejtette, hogy egy város jelenének és jövőjének minősége a felsőoktatás minőségétől függ, kitérve arra, hogy a most induló képzések nem csak a város, hanem az egész régió jövőjét is pozitívan befolyásolják.

A Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék az ünnepségen tíz, többségében a régióban működő partnercéggel írt alá megállapodást. A duális turizmus–vendéglátás alapszak partnercégeinek képviseletében Boros László, a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: számukra a legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan tudják szolgáltatói szemlélettel fogadni a vendégeket, erre is választ ad majd a duális képzési forma. Vojkó Tibor, a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója szerint a turisztikai létesítmények alapvetően hasonló szolgáltatásokat kínálnak, a mezőnyből így azok tudnak kiemelkedni, ahol a munkatársak jól képzettek és minőségi kiszolgálást nyújtanak. Cziráki László, a Zalakarosi Családi-, Élmény- és Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója egy már működő duális képzés céges partnereként az eddigi pozitív tapasztalatokat méltatta, bízva a szombathelyi duális turizmus–vendéglátás alapszak sikerében. Klára Ágnes, a Jufa Vulkán Fürdő Resort Celldömölk igazgatója szerint ha egy képzésnek nincs erős gyakorlati része, a munkaerőpiacra kikerülve a legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkezőket is elriasztja a pályától az elméleti tudás és a mindennapi gyakorlat közötti szakadék, ezért csatlakoztak a turizmus–vendéglátás szak partnercégeihez.

A Hunguest Hotels Zrt. két Vas megyei szállodáját, a Hotel Répcét és a Répce Goldot képviselő Pálbel Barbara gazdasági vezető arról beszélt, hogy Ausztria munkaerő-elszívó hatása miatt

főképp a turizmus–vendéglátás területén jelentős a munkaerőhiány,

de a képzésnek köszönhetően a mindennapi háttérismerettel, tudással, kollegialitással át tudják majd adni mindazt a szeretet és tapasztalatot, amivel Magyarországon tudják tartani a szakembereket. A duális gazdálkodási és menedzsment szak partnercégei közül a Termál Üdülőszövetkezet Apartman Hotel ügyvezető igazgatója, Németh Violetta szintén saját, a felsőoktatásban eltöltött évek alatt szerzett tapasztalatairól szólva hangsúlyozta a céges környezet fontosságát a tanulmányok során. Kiszele István, a Hotel Piroska Kft. értékesítési és marketing vezetője úgy vélekedett: a turizmus univerzális szakembereket kíván, akik sok mindenre rálátnak. Ők családi vállalkozásként nagyon jó partnerek tudnak lenni abban, hogy a hallgatók elsajátítsák a szükséges ismereteket és képességeket. Haklics András, a számviteli szolgáltatásokkal és pályázati elszámolásokkal foglalkozó Ikon Gazdasági Iroda Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, az általuk fogadott hallgatók a vállalat teljes működésében részt vesznek majd.

A munkaerőhiány, az elvándorlás a polgármesteri hivatalban és az önkormányzati cégeknél is jellemző, ezért az előbbi egyes osztályain, valamint az utóbbiak közül például a Vasivíznél, a Szovánál és a Távhőnél is nagy szükség van pénzügyi–gazdasági szakemberekre – mondta el Illés Károly alpolgármester. Szombathely a régióban egyedülálló sport-infrastruktúrával rendelkezik, a város számára pedig az egyik kitörési pont a sportturizmus lehet, ezért nem kizárt, hogy az önkormányzat a jövőben a duális turizmus–vendéglátás alapszak partnerévé is válik.

Forrás: ELTE SEK


Korábban:

Turisztikai képzésben erősít az ELTE Szombathelyen
Kimagasló növekedés a SEK-en
Szövetségben a város és az egyetem