Kimagasló növekedés a SEK-en

2018.04.12.
Kimagasló növekedés a SEK-en
Jelentősen meghaladják az országos növekedést az ELTE Savaria Egyetemi Központ első helyes jelentkezési adatai: idén 11%-kal többen jelölték meg a 153 szombathelyi szak és szakpár valamelyikét. 

Idén 107.695 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, ami 2017-hez képest 1,7%-os növekedést mutat. Az ELTE vonatkozásában a pozitív tendencia az országos átlagnál magasabb: majdnem minden negyedik diák (24.132) az ELTE-re adta be a jelentkezését, az első helyes jelentkezések száma (13.434) pedig 8,2%-os emelkedést mutat.

"Az ELTE Savaria Egyetemi Központ első helyes jelentkezési adatai ezt is meghaladják: összességében 11%-os növekedést regisztráltunk. Ennek alapján megállapíthatjuk, hogy a Savaria Egyetemi Központ irányításával az ELTE égisze alatt Szombathelyen működő szakok népszerűsítésére irányuló felvételi kampány sikeres volt" – hangsúlyozta Németh István, az ELTE szombathelyi koordinációs rektorhelyettese a felvételi adatokat elemző 2018. április 13-i sajtótájékoztatón.

Míg tavaly 813 volt az első helyes jelentkezők száma Szombathelyen, addig idén 905. A képzési területek nagyrészén emelkedés tapasztalható, ebből is a kimagaslik a gazdaságtudományi terület, mely a tavalyi évtől színesíti (az informatika mellett) a szombathelyi képzési palettát. Továbbra is erős a sporttudományi vonal, valamint a műszaki képzések. Előbbi kapcsán örömteli az edző alapszak újraéledése, utóbbin, a gépészmérnöki alapszakon az elmúlt két év csökkenése után újra kiemelkedően magas a jelentkezők száma. Mindez szeptembertől az angol nyelvű képzésen tovább emelkedhet: a Stipendium Hungaricum ösztöndíj pályázat révén ugyanis mintegy 100 külföldi hallgató regisztrált első helyen a szombathelyi gépészképzésre.

A pedagógusképzés évek óta a szombathelyi felsőoktatás húzóágazata, idén is ezt a területet preferálta a jelentkezők 40%-a. A szakok tekintetében a legnépszerűbb továbbra is a testnevelőtanár képzés, de tavalyhoz képest jóval többen jelentkeztek, történelem-, magyar- és angoltanár szakokra is. Az osztatlan szakpáros tanárképzéseken tapasztalható emelkedés az egyik legjelentősebb a tavalyi évhez viszonyítva. Szombathelyen immár hét tanár szakon (biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, magyartanár, matematikatanár, történelem és állampolgársági ismeretek tanára és testnevelőtanár) van lehetőség középiskolai szakképzettséget szerezni mind szakpáros, mind kiegészítő képzések formájában. Az emelkedés részben ennek, részben a bővülő szakpároknak köszönhető.

A SEK-en 153 különbőző szakot és szakpárt hirdettek meg az idei felvételi eljárásban, ezek közül a legnépszerűbbeket mutatja az alábbi táblázat:

Szak(pár) neve

Első helyes

jelentkezések száma

gépészmérnöki  89
gazdálkodási és menedzsment  78
osztatlan tanári [10 félév [testnevelő tanár; gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár]]  62
tanító  44
programtervező informatikus 43
kereskedelem és marketing  42
kereskedelem és marketing [logisztika]  41
anglisztika  35
edző  34

sport- és rekreációszervezés [rekreációszervezés és egészségfejlesztés] 

32
közösségszervezés  25

A felvételi eljárásban a soron következő fontosabb dátumok:

  • 2018. április 19. – Elektronikus ügyintézés indulása a felvin
  • 2018. május-július – felvételi vizsgák (e-mailben értesítik a jelentkezőket)
  • 2018. július 11. – hiánypótlási határidő, sorrendmódosítás
  • 2018. július 25. – Ponthatár megállapítás