Négy új kutatócsoportot támogat az Egyetemi Kiválósági Alap

2022.05.26.
Négy új kutatócsoportot támogat az Egyetemi Kiválósági Alap
Az ELTE vezetése és szenátusa 2022-ben hozta létre az Egyetemi Kiválósági Alapot. Az első körben beérkezett pályázatokat az Alap Operatív Bizottság elbírálta. A harmadik kategóriában négy kutatócsoport támogatásáról döntött a grémium, munkájukat több mint 180 millió forinttal segítik. 

A pályázat célja fiatal oktatók/kutatók (PhD fokozatszerzés éve + max. 8 év) esetében felkészülés a Lendület illetve az ERC starting/consolidator grant pályázat beadására. A támogatás elnyerésnek feltétele, hogy az ELTE alkalmazásában álló oktató/kutató vállalja, hogy a támogatási intervallum végéig beadja a fent nevezett pályázatok egyikét. A zsűri az Egyetemi Kiválósági Alap első körében négy kutatócsoport támogatásáról döntött. 

  • Lőrincz Péter egyetemi adjunktus (TTK): Vesicle trafficking research group / Vezikuláris Transzport Kutatócsoport

A lizoszomális rendszer biztosítja a sejt által felvett anyagok (endocitózis) és a károsodott, illetve éhezés során feláldozható sejtalkotók (autofágia) lebontását és újrahasznosítását, a rendszer hibái számos betegség kialakulásában szerepet játszanak. A lizoszóma kialakulásához vezető két fő útvonal hátterében álló molekuláris mechanizmusok még nem teljesen ismertek. Az újonnan alakult kutatócsoport fő célja, hogy jellemezzék és felfedezzék az endolizoszomális rendszer új SNARE-komplexeit, azonosítsák az autofagoszóma-motilitás és szekréció mögött álló molekuláris gépezetet és feltárják az autofág és endocitotikus útvonalak kölcsönhatásait. A kutatócsoport vizsgálatait főként ecetmuslicán végzik majd, amely ideális modellszervezete a lizoszóma-képződésnek. Reményeik szerint eredményeik segítenek jobban megérteni, hogy ez az élethez rendkívül fontos sejtalkotó hogyan alakul ki és működik. Lőrincz Péter 2021-ben "Az ELTE Ígéretes kutatója" elismerésben részesült

  • Nagy Zoltán Lóránt, tudományos munkatárs (TTK): ELTE linear hypergraphs / ELTE Lineáris Hipergráfok Kutatócsoport

A gráfok gyorsan fejlődő elmélete egyre fontosabb szerepet játszik különböző alkalmazásokban, többek között az informatikában (networking és biztonság), a kódelméletben, a közlekedési hálózatokban és útvonaltervezésben, a bioinformatikában, a biokémiában, a távközlési szolgáltatásokban és a társadalmi hálózatokban. A projekt célja lineáris hipergráfok extremális kérdéseinek vizsgálata: a munka során a kutatócsoport elsősorban olyan elméleti kérdéseket vizsgál, amelyek általános, egységes keretbe foglalják Erdős, Turán, Ruzsa és Szemerédi, illetve Gallai néhány klasszikus eredményét – gráfelméleti, algebrai és véges geometriai megközelítések ötvözésével

  • Szászi Barnabás Imre, egyetemi adjunktus (PPK): ELTE Behavioural Science Lab / ELTE Viselkedéstudományi Labor

A labor munkája két nagyobb tématerület foglal magába: egyrészt fontos cél a sérülékeny társadalmi csoportok (például szegények, családok és szerencsejátékfüggők) segítése viselkedéstudományi eredményekre épülő intervenciók alkalmazásával, valamint a kapcsolódó tudományos elméletek továbbfejlesztése. Másodszor, a csoport a viselkedéstudomány (és sokszor tágabb értelemben az empirikus társadalomtudományok) módszertanának fejlesztésén dolgozik. A két téma összefügg, hiszen a módszertani javaslatokat saját alkalmazott kutatásaik során is használják, illetve az ott fellépő kihívásokra keresnek a másik oldalon működő módszertani megoldásokat. Szászi Barnabás Imre 2021-ben "Az ELTE Ígéretes kutatója különdíjban" részesült.

  • Tolnai Gergely László, egyetemi adjunktus (TTK): ELTE Novel Scaffolds Research Group / ELTE Molekuláris Vázszerkezetek Kutatócsoport

A kutatócsoport a szerves preparatív kémia olyan fejezetével foglalkozik, melynek célja újfajta építőegységek kialakítása. Az építőegységek felválthatják a napjainkban jellemzően gyógyszer- és finomkémiában használt molekulaszerkezeti részeket úgy, hogy azok hatása megmarad, esetenként javul is. A kutatók által vizsgált vázszerkezetek térbeli építőelemek, melyekkel olyan új elrendeződések is kialakíthatóak, melyek a hagyományos építőelemekkel nem. Az újonnan előállított molekulák hatással lehetnek más gyógyszer-, növényvédőszer- és anyagtudományi kutatásokra is.

Az első kör többi kategóriájának nyerteseit néhány héttel ezelőtt hirdették ki. Az Egyetemi Kiválósági Alap továbbra is folyamatosan várja a pályázatokat, hét kategóriában. A részletek elérhetők az EKA oldalán.