Nemzetközi nyári programok az ELTE-n

2017.09.27.
Nemzetközi nyári programok az ELTE-n
Idén nyáron is számos egyetemi programot rendeztek az ELTE-n, ahová a világ minden tájáról érkeztek hallgatók. Az egyetem évek óta arra törekszik, hogy nyáron is élettel töltse meg az épületek falait és lehetőséget teremtsen arra, hogy az érdeklődő nemzetközi hallgatók különböző területeken képezzék tovább magukat.

A Kárpát-medencei Nyári Egyetem a hazánk határain kívül élő magyar ajkú egyetemisták számára tette lehetővé, hogy változatos, az ELTE-n oktatott tudományterületeket érintő témákban, érdeklődésüknek megfelelően, anyanyelvükön tanulhassanak. A szakmai előadások mellett a hallgatók több kulturális programon is részt vettek, látogatást tettek a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a mohácsi Busó Házban is. Az évek óta nagy sikerrel zajló program iránti érdeklődés idén sem csökkent: az eseményen mintegy 160 hallgató vett részt.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem hallgatói magyar nyelvet tanulhattak az ELTE-n négyhetes intenzív nyelvtanfolyam keretében. A nyári egyetem alatt nemcsak a tantermi tanulásra, hanem az elsajátított új szókincs kipróbálására is folyamatos lehetőségük volt a résztvevőknek a délutáni közös kirándulások és szabadidős programok alkalmával. Az egyetemisták ellátogattak Balatonfüredre, Gödöllőre valamint az Erzsébet-kilátóhoz is. A nyelvtanulás nehézségeit mindezen túl a magyar kultúráról tartott színes előadások – például a kortárs magyar filmkészítésről – feledtették. A nyári egyetem népszerűségét jelzi, hogy több mint 100 résztvevője közül sokan nem is az Európai Unióból, hanem a világ más tájairól, így Ázsiából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából érkeztek.

A hagyományteremtés céljával idén első ízben kínált nemzetközi hallgatók számára angol nyelvű képzést az ELTE Budapest Summer UniversityAz interdiszciplináris platformon az oktatás két hétig folyt nemzetközi jogi, szociológiai és pszichológiai témákban.

A Tübingeni Egyetem, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös szervezésében zajló nyári akadémia különleges rendezvénysorozat, hiszen minden évben más részes intézmény ad otthont a programoknak, hogy doktori hallgatóik az adott év központi témájában képezhessék tovább magukat. Az idei évben az ELTE volt a házigazda, a résztvevők pedig a „Nemzet/Állam/Diverzitás a Duna Régióban 1918-1948 között” témában folytattak közös szakmai munkát.

A fentieken kívül nyári egyetemet szervezett még az ELTE-n a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, valamint a Természettudományi Kar Matematikai Intézete is, ez utóbbit immár ötödik alkalommal rendezték meg.